Ett 20-tal personer var på plats mellan Spiralenhusen i går eftermiddag för att slå ett slag för de mänskliga rättigheterna och allas lika värde.
Under parollen "Assistans är frihet! Rädda LSS!" ville RBU, Rörelsehindrade barn och ungdomar, och andra nationella funktionsrättsorganisationer protestera mot de omfattande besparingar som gjorts och görs i LSS och främst personlig assistans.
En av de som var på plats var Monica Svensson.
– Vi är här i dag för att manifestera för den personliga assistansen som är i gungning. Lagen om stöd och service (LSS) var 90-talets stora frihetsreform. Nu är det ett förslag som är lagt där man utöver sitt grundbehov bara ska få 15 timmar i veckan, det blir ungefär två timmar per dag, till annat. Då har vi två timmar om vi ska ut i samhället för att handla till exempel, eller gå på teater eller konserter, göra sådant som alla andra gör. Vi tycker att om det här går igenom så är det alarmerande, säger Monica som är medlem i DHR, Delaktighet, handlingskraft, rörelsefrihet, och ledamot i kommunala rådet för funktionshinderfrågor.
Vad kan det här få för konsekvenser?
– Ja, konsekvenserna blir ju att människor blir kvar i sina hem. Man kan inte leva som alla andra. Man kanske inte kan ha kvar sitt jobb och till viss del inte studera. Det innebär också att många personliga assistenter skulle förlora sina jobb och många företag som jobbar med assistans skulle kanske tvingas lägga ner, säger Monica.
Hon menar att landets beslutsfattare måste tänka om.
– Det finns ju en rättighetslag som ska ge personer som behöver stöd rätten att leva som alla andra. Tolkar man den rätt så borde man inte göra alla de här indragningarna.
Bland de som manifesterade fanns även Soledad Eriksson.
Hon vill se att något händer. Gärna så snart som möjligt.
– Situationen är dålig. Människor behöver mer hjälp och ska inte bli nekade hjälp. Även om man sitter i rullstol eller är handikappad så är man lika värd som någon annan. Vi vill se att det händer något så att folk kan känna sig trygga, säger Soledad.
Norrköping var en av 14 orter som deltog i manifestationen tillsammans med bland annat Eskilstuna, Östersund och Stockholm. På Norrmalmstorg samlades företrädare för 14 olika organisationer tillsammans med assistansanvändare, anhöriga, engagerade och arga människor för att säga: Nu är det nog!