Projekt ska ge mer inflytande i rättspsykiatrin

De som dömts till rättspsykiatrisk vård upplever ofta dåligt bemötande, brist på en meningsfull vardag under vårdtiden och ett stigma från omgivningen. Projektet Inflytande i rättspsykiatrin har som mål att ändra på det.

Målet med projektet är att göra patienter och anhöriga mer delaktiga i vården inom rättspsykiatrin. Högst upp till höger ses Maija Löfgren, verksamhetsutvecklare på Sensus i Norrköping, och längst ner Emelie Lundin, projektledare.

Målet med projektet är att göra patienter och anhöriga mer delaktiga i vården inom rättspsykiatrin. Högst upp till höger ses Maija Löfgren, verksamhetsutvecklare på Sensus i Norrköping, och längst ner Emelie Lundin, projektledare.

Foto: Jeppe Gustafsson, privat, privat

Norrköping2021-02-18 10:25

I april 2020 startade Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa (NSPH) det treåriga projektet Inflytande i rättspsykiatrin. Syftet är att patienterna ska få bättre möjlighet att påverka sin vård och att öka klinikernas möjligheter att styra sina verksamheter utifrån patienternas behov och synpunkter. Det handlar också om att jobba med patienternas självstigma.

– Det är en osynlig och utsatt patientgrupp, säger Emelie Lundin, projektledare.

Under den inledande fasen av projektet gjordes intervjuer med både patienter och anhöriga om deras erfarenheter av den rättspsykiatriska vården. Sammanlagt deltog 35 personer i åtta fokusgrupper. Där framkom bland annat att många upplevde dåligt bemötande, saknade en meningsfull vardag under vårdtiden och var rädda för övermedicinering.

– Många upplevde att de inte blev sedda som person. Samhället behöver bli bättre på att se människan, säger Emelie Lundin.

Många har också vittnat om en rädsla att framföra kritik, i tron att det ska påverka deras vård negativt.

– Vi måste våga öppna upp så att vi kan påbörja den här resan, och förbättra relationerna mellan vård, myndigheter, patienter och anhöriga, säger Emelie Lundin.

Rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena är en samarbetspartner i projektet. 

– Jag tänker att projektet hjälper oss och ger oss en skjuts i det här arbetet, säger Jenny Åslund, vårdutvecklare på Rättspsykiatriska regionkliniken.

En annan samarbetspartner är studieförbundet Sensus i Norrköping.

– Vi jobbar med existentiell hälsa och social hållbarhet genom våra folkbildande metoder och vi hoppas kunna erbjuda den här målgruppen, som annars inte har så många plattformar, en mötesplats, säger Maija Löfgren, verksamhetsutvecklare på Sensus i Norrköping.

I första steget kommer de att hålla studiecirklar för de som blivit utskrivna från rättspsykiatrisk vård och de i öppenvård. I studiecirklarna ska de jobba med ett material som heter "Din egenmakt".

– Det stärker den egna självkänslan och hjälper till att komma ifrån stigmat. Det är viktigt också att ha en rutin, någonstans man går en gång i veckan. Det är en bra början som vi tror på mycket, säger Connie don Marco, processledare i projektet.

– Vårt gemensamma mål är att patienterna ska tillfriskna och inte återfalla i brott, säger Emelie Lundin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!