Matpriserna stiger. Och det påverkar förstås också skolluncherna. Tidigare i sommar rapporterade exempelvis SVT Nyheter Öst att skolmaten i Linköping blivit betydligt dyrare jämfört med tidigare. Ökade råvarupriser gör att kommunen får se över matsedlarna. Och förra veckan kom flera rapporter från landet om kommuner runt om i Sverige som oroade sig för dyrare skolluncher. För många små kommuner tär det här på kassan.
Även i Norrköping ser man att de ökande priserna får konsekvenser. Ingrid Kalm är kostchef i Norrköpings kommun.
– Det kom en prisökning i maj och det innebar att skolluncherna blev 1:30 kronor dyrare per portion. Det är någonstans fyra till fem miljoner kronor i prisökningar. Det är klart att det är oroande. Och sen kan det komma en prisökning i september, det finns förvarningar om det. Sen vet vi inte hur det ser ut under resten av året. Vi måste hålla oss uppdaterade hela tiden och ha en dialog med kunder, säger hon.
Ser man vilka varor som stigit mycket i pris handlar det exempelvis om kyckling, mejeriprodukter, matfett, kött och kaffe, De har blivit mycket dyrare. Kollar man på exempelvis ost och mjölk så steg priserna bara under juli med 7 respektive 5 procent. Ingrid Kalm tror ändå inte att fördyringarna kommer att göra skolmaten sämre. Hon tycker inte att föräldrar ska oroa sig.
– Vi kommer att behöva se över våra matsedlar. Exempelvis har kyckling tidigare varit något vi tillagat ganska ofta. Men nu har priserna stigit på kyckling. Kanske kommer inte kyckling serveras lika ofta. Men vi har inga planer på att skära ned på kvalitén. Fortfarande gäller att det ska serveras god och nyttig mat. Matsvinn kostar också. I våra kök jobbar vi mycket med att hålla svinnet på en låg nivå och målsättningen är att barnen ska äta upp maten de lägger på tallriken, säger hon.
I Norrköping finns riktlinjer för kommunens kostverksamhet som bland annat säger att man ska sträva efter att handla mer närodlat och ekologiskt. Ingrid Kalm vet inte om just de ökade matpriserna kommer att påverka hur det går att uppfylla de målen.
– Jag vet att pandemin påverkade möjligheterna att köpa in närodlat och ekologiskt. Det fanns problem med tillgången. Men jag ser inte att de ökade priserna kommer att göra att vi kommer att ändra de målen, säger hon.