- Egentligen borde det vara självklart att momsen på att äta ute ska vara densamma som på att ta med sig maten hem, konstaterar Makal Ertas, restaurangchef på Paus i centrala Norrköping.
Restaurangmomsen sänks alltså från 25 till tolv procent med start i nästa vecka. Nyligen har Frankrike och Finland gjort liknande sänkningar. Regeringens mål är att fler jobb ska skapas och att det ska bli billigare för människor att äta ute. Det är också vad Makal Ertas tror blir verklighet.
Tuff bransch
- Det här kommer att leda till fler sänkta priser, typ rabattkampanjer, som man ser inom detaljhandeln. Vi kommer exempelvis att rabattera våra lunchhäften.
Det är något som sällan påträffas på restauranger idag, menar han.
- Undantaget är kanske när något ställe tioårsjubilerar och har billigare rätter för en dag eller så.
Men att alla restauranger sänker sina priser, tror han inte på.
- Nej inte alla, men vissa. Men det är inte så att en massa pengar kommer att trilla in i restaurangägares fickor för det här. För många restauranger handlar vardagen om överlevnad.
Mer än lägre priser
- Jag blir lite arg på folk som inte tror att det här har en positiv effekt. Det finns så många andra bitar som en restaurang sysslar med förutom att sänka priser eller nyanställa. Man kanske kan skicka anställda på kurs, vilket man aldrig gör annars.
Malak Ertas utvecklar sin argumentation:
- Genom den nya momsen kan vi få möjlighet att förnya våra enheter i köket, möjlighet att sätta andra i arbete; till exempel snickare och möbeltillverkare och så vidare.
När det gäller restaurangers ambition är de flesta överens om en sak, menar Ertas.
- Alla vill ju skapa en fin miljö för sina gäster, men det är sällan som det finns ekonomiska möjligheter för det här.
Ger tillbaka
De senaste åren har branschen upplevt skärpta regler och villkor för företagarna.
- Det har varit allt från speciella kassasystem till införande av särskilda personalliggare, men även om det har varit tufft så har det också varit nyttigt.
När nu momsen sänks ser Makal Ertas det som att det kan vara en morot, ett sätt att ge något tillbaka.
Omsättningen avgör
Men alla är inte lika instinktivt positiva, utan vill vänta och se konsekvenserna av den sänkta momsen innan några andra slutsatser dras.
- Det är inte momssatsen som avgör om vi kan nyanställa, utan vår omsättning, säger Tommy Tran på restaurangen Golden Bangkok.
FÖ: Kommer ni att sänka priserna?
- Det vet jag inte än, vi kommer att göra det om konkurrenter väljer att göra det, så vi avvaktar och ser, avslutar han.