Sedan 1985 har fällan gjort sitt jobb där uppe på taket. Just denna dag är det soligt och varmt när Johanna Wärff, som ansvarar för mätstationen, visar den för Folkbladets utsända. Genom en smal spalt suger Burkardfällan in runt tio liter luft per minut. Pollenet fastnar sedan på en klibbig tejp, och analyseras i ett ljusmikroskop. Tre gånger i veckan läses fällan av. 40 olika pollen har de som arbetar i Norrköping lärt sig att se.
– Vi beräknar pollen och väger sedan samman det resultatet med väderprognosen, där vindriktning, temperatur och nederbörd spelar stor roll, och gör sedan en prognos, berättar Johanna Wärff.
Det finns flera mätstationer runt om i landet och den i Norrköping drivs i samarbete med landstinget i Östergötland och Klinisk kemi, Diagnostikcentrum på Vrinnevisjukhuset. Årets halter av först al- och sedan björkpollen är extremt höga, säger Johanna Wärff:
– Halterna från samma tid förra året är inte i närheten av årets, även om det var jobbigt för vissa även då, säger hon efter att ha kikat i anteckningarna.
Johanna Wärff berättar att björken haft sin kulmen för i år, men att värdena fortfarande är höga.
– Runt påsk hade vi extremt höga halter. Nu är de bara höga.
Enligt henne kan man se redan på hösten hur mycket björkpollen det kommer att bli.
Läs mer om det i fredagstidningen, som även finns som E-tidning här på webben.