Politiker på Kamratstödet: "Otrolig samhällsinsats"

Det var stor uppslutning från politikerna när Kamratstödet Själ & hjärta bjöd in till fika och samtal om vägen framåt för den uppskattade verksamheten som dras med en stor hyresskuld.

Det blev bra gensvar på den inbjudan till politikerträff på Kamratstödet Själ & hjärta som verksamhetsansvarige Patrik "Putte" Lindström och ordförande Mona Olsson skickat ut. Volontären Karina Hansen i den bruna fåtöljen vittnade om betydelsen av verksamheten.

Det blev bra gensvar på den inbjudan till politikerträff på Kamratstödet Själ & hjärta som verksamhetsansvarige Patrik "Putte" Lindström och ordförande Mona Olsson skickat ut. Volontären Karina Hansen i den bruna fåtöljen vittnade om betydelsen av verksamheten.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2024-01-11 13:00

Alla partier utom Centern och Liberalerna var representerade vid onsdagens politikerträff i Kamratstödets lokal på Trädgårdsgatan 39 i Norrköping. Ordförande Mona Olsson och verksamhetsansvarige eldsjälen Putte Lindström, som själv har en bakgrund som tidigare hemlös, hade bjudit in till ett förutsättningslöst samtal och för att presentera verksamheten.

undefined
Här inne, i rummet som förra året fungerade som sambandscentral för hjälpinsatser vid storbranden på Luntgatan, ägde politikerträffen rum.

Bakgrunden är att föreningen har en hyresskuld till fastighetsägaren kommunen på drygt 200 000 kronor. Kommunen tar ut en marknadsmässig hyra på 22 000 kronor i månaden för den centralt belägna lokalen. 

Under mötet framkom det hur viktigt det är för Kamratstödet att ha en lokal i city, nära Gränden och Nya torget, och hur mycket trivseln i det lilla huset, med fika, loppis och stöttning i tuffa situationer, betyder. Kamratstödet har 25 till 40 besökare varje dag. Målgruppen är personer som vill lämna en beroendesjukdom, som alkohol, droger eller spelmissbruk, bakom sig. Men hit kommer också andra – det enda kravet är att man är nykter.

– Det är här man är för att läka sig och få ett socialt nätverk, sa Mona Olsson.

– Visionen är att ha öppet sju dagar i veckan, sa Putte Lindström som hoppas att andra föreningar ska kunna bidra till det, att huset kan användas även efter klockan 16.

– Du är här ideellt och tar ett jätteansvar. Du skulle behöva lön för det, sa stödkamraten Eva Andersson som hyllade Puttes engagemang.

Åtta volontärer arbetar på Kamratstödet. En av dem, Karina Hansen, berättade vad att hjälpa till vid Kamratstödet betyder för henne, en plats att gå till och en plats att växa på:

– Det är som ett andra hem för mig, sa hon.

undefined
Mona Olsson, ordförande för föreningen Kamratstödet Själ & hjärta, och kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl bokade in ett möte till nästa vecka för att diskutera en lösning.

Politikerna som fick ta del av gripande berättelser under mötet tycks ha en samsyn över partigränserna att verksamheten är viktig. Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) bokade in ett möte med Mona Olsson till nästa vecka för att diskutera hur man kan gå vidare. Jarl berättade också att det kommer ett uppdrag till kommunstyrelsen där man ska att se över strukturerna för föreningsstöd, något hon tror blir bra för sociala föreningar.

– Vi behöver se över riktlinjerna för hur möjligheten finns för sådana föreningar. Vi vill göra det, vi har med det i det politiska programmet, sa Sophia Jarl. 

– Ni gör en otrolig samhällsinsats, sa kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD) till Kamratstödets representanter.

undefined
Beslutsfattarna måste förstå att det här är en social investering och inte en kostnad, menade Haris Agic, strateg för demokrati och inkludering vid Norrköpings kommun.

Med på mötet var Haris Agic, strateg för demokrati och inkludering vid Norrköpings kommun. I Norrköping finns nu nätverket Samverkansforum för civilsamhället i Norrköping med ambitionen att kraftsamla istället för att konkurrera med varandra, och att vara en länk in till kommunen. 

Vad är vägen framåt för Kamratstödet?

– Dels tror jag på föreningsutveckling som de själva är inne på, att våga vara öppen och inbjudande för andra föreningar och kroka arm och samverka i högre grad, säger Haris Agic. 

Han menar också att beslutsfattarna måste förstå att det här är en social investering och inte en kostnad. Den här typen av föreningar kan se ut som en kostnad på pappret, säger han, men besparar arbete för stat, region och kommun. Återfall och missbruk leder till att fler än individen påverkas, även deras familjer. Och återfall gynnar knarkhandeln, brottsligheten, skapar otrygghet i samhället, och ökar psykisk ohälsa. 

– Allt det här kan vi förebygga. I det sammanhanget framstår kostnaden som en ganska billig social investering, säger Haris Agic.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!