Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Polishundar i trädgården ska stoppa villainbrotten

NORRKÖPING
För att minska villainbrotten i Norrköping och Linköping övar polisen med sina hundar i villaägares trädgårdar.
På så sätt hålls tjuvar borta och hundarna får öva i områden där människor rör sig.

Schäfern Ajax följer koncentrerat spåret efter en människa rakt genom en villaträdgård. Efter följer Kenneth Lönnvik med det röda repet som signalerar till Ajax att det är dags att arbeta.
FOTO: SUSANNE LUNDBÄCK

Schäfern Ajax följer koncentrerat spåret efter en människa rakt genom en villaträdgård. Efter följer Kenneth Lönnvik med det röda repet som signalerar till Ajax att det är dags att arbeta. FOTO: SUSANNE LUNDBÄCK

Foto:

Norrköping2003-07-18 06:00
Resultatsiffror över villainbrott i Norrköpings kommun har under flera år pekat uppåt. Bara under första halvåret i år har det skett en ökning jämfört med samma period förra året. För att komma åt problemet tar Östgöta polisen nu nya grepp. Sedan i början av juni övar polisen med sina hundar i bortresta villaägares trädgårdar. Men det är bara i de områden där det förekommer Grannsamverkan med ett fungerande styre.
- Eftersom vi ska göra en utredning efter sommaren över hur det har fungerat så måste det finnas en samverkan mellan villaägarna med en ordförande som kan föra deras talan, förklarar Kenneth Lönnvik, polisinspektör.

<b>Runt hörnet</b>
`Han har med sig schäfern Ajax som genast är med på att söka. Selen med det röda repet är tecknet för att han ska söka spår. Ajax börjar så fort hans tassar nuddar asfalten. På bara några sekunder är han runt hörnet och på baksidan av huset.
- Han söker hela tiden människospår. Jag behöver inte uppmana honom att göra det, förklarar Kenneth Lönnvik.
Träningen under sommaren pågår mest på kvällar och nätter, varför grannar och andra boende i området inte märker av polisen så mycket.
Fyra år gamla Ajax tränar en gång i veckan men är ute på jobb varje dag.
- Det blir på så sätt träning hela tiden. Vi arbetar i hela Östergötland och kallas in för att söka efter till exempel efterlysta, förklarar han.
I villaträdgårdarna tränas bland annat saksök. Det innebär att en person, innan hunden släpps ut, går och gömmer en eller flera saker i trädgården som hunden ska hitta. Och Ajax är fokuserad, det är ingen vanlig familjehund som är intresserad av nya människor eller att kela.
- Med selen på är han helt fokuserad på sitt arbete, konstaterar Kenneth Lönnvik.
Syftet med sommarens träning är att polishundarna ska få träna i miljöer där mycket folk rör sig, där barn har lekt och så vidare.
- Dessutom hjälper vi till med att vakta deras villor så att det inte blir inbrott och de som är hemma kan känna sig trygga, berättar Kenneth Lönnvik.
Men det är bara två områden i Norrköpings kommun som har hört av sig till polisen och erbjudit sina trädgårdar. Alldeles för få villaområden går ihop i det som kallas Grannsamverkan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om