Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Polisen vädjar om hjälp

FINSPÅNG
Ännu har inte den kvinna som satts i samband med överfallet i onsdags hört av sig.

Norrköping2003-01-18 00:00
Polisen i Finspång söker fortfarande efter vittnen till händelsen i onsdags när en 14-årig flicka utsattes för mordförsök.
- Ja, jag tycker att det är konstigt att ingen har hört av sig. Den kvinna som vet med sig att hon passerade området i onsdags kväll borde ha hört talas om att polisen vill ha kontakt med henne, säger Hans Engström vid polisen i Finspång.
Polisen har däremot fått in andra tips, men som inte rör händelsen i onsdags. Det handlar om iakttagelser som gjorts i samband med tidigare överfall.

<b>Spanar efter vissa personer</b>
- Det är inga konkreta tips på personer som har med den senaste händelsen att göra men som har setts i Hårstorpsområdet och utmärkt sig på något vis, säger Hans Engström.
Att polisen spanar efter en eller flera personer bekräftar han dock.
Arbetet med att få in fler upplysningar fortsätter liksom arbetet med att kartlägga eventuella samband med tidigare överfall.
- Signalementen på gärningsmannen är i samtliga fall mycket vaga och det kan ha att göra med att ungdomarna, både flickor och pojkar som tidigare utsatts, varit mellan 12 och 16 år och blivit så skrämda att de inte lagt märke till hur personen sett ut, säger Hans Engström.

<b>Allmänhetens hjälp</b>
Nu uppmanar han människor som känner sig utsatta, det kan handla om att om att bli utsatt verbalt, fysiskt eller att man känner sig förföljd att vara vaksamma och anmäla det till polisen. Han hoppas på det sättet kunna få ett bättre signalement att gå efter.
Torsdagens förhör med den 14-åriga flickan gav inte ett tydligare signalement.

<b>Oroliga föräldrar</b>
Flera oroliga föräldrar har under gårdagen hört av sig till polisen med sin oro, men från polisens sida kan man bara mana till att inte gå ensam ute när det är mörkt.
Polisen patrullerar sedan tidigare området och ytterligare patrullering är inte möjlig.
- Vi har inte personal för att utöka patrulleringen, men vi finns i området även civilt, säger Hans Engström.


<span class=rub>"Hotet har fått ett ansikte"</span>

<span class=ing>FINSPÅNG
Att människor nu hör av sig till polisen med sin oro är precis som det ska vara när hotet finns i den egna miljön.</span>

- Hotet har fått ett ansikte genom att man har identifierat platsen och kanske känner till den som blivit överfallen, säger Kerstin Hellström, leg. psykolog och psykoterapeut.
Hon är specialist på ångeststörningar och menar att det handlar om en överlevnadsfaktor.
- När en händelse inträffar i ens närhet eller någon man känner utsätts för ett överfall blir vi oroliga, vi har gjort en identifikation. Det är det som gör att vi inte tar in all världens händelser för det skulle vi inte klara av.
Att reagera så här är alltså förnuftigt, men överdriver man hotet börjar man må dåligt.

<b>Krisgrupper</b>
Under senare år har det blivit allt vanligare med krisgrupper i olika sammanhang men även här ska man ta det försiktigt.
- Sätter man in en aktivitet för tidigt kan den orsaka störningar och göra att det blir en alldeles för stor grej, säger Kerstin Hellström.
Självklart är det bra att man pratar om händelsen men det kan man göra ändå. För stor apparat ökar rädslan.
För de som berörs här i Finspång menar hon att om man har barn i samma ålder som de som har blivit utsatta så räcker det med att inse att nu måste vi vara lite försiktigare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om