NORRKÖPING
Kungspytonormarna var omhändertagna efter beslut av Länsstyrelsen, paragraf 31 i djurskyddslagen, och man hade beslutat att polisen skulle sälja eller överlåta ormarna, enligt paragraf 34 i djurskyddslagen.
Ormarna var på intet sätt vanvårdade utan bedömdes vara friska och välmående och de skulle alltså säljas för djurägarens räkning.
Visning och försäljning av ormarna skulle ske i anslutning till receptionen i polishuset - efter stängning.
Sagt och gjort.
Den 19 april åkte polisens djurhandläggare till terrariet på Kolmården. Med på återresan hade de alltså 31kungspytonormar, som nu skulle förevisas och säljas i polishuset i Norrköping.
Annica Tunholm och Susann Anckarman jobbar båda som djurhandläggare inom polisområde Östergötland, Rätts Öst, som är en del av den nationella Rättsavdelningen. Rent fysiskt sitter de i polishuset i Norrköping.
Ärendet med de 31 kungspytonormarna är ett av de mera ovanliga de haft på sitt bord. Ovanligt inte för att det var ormar - utan för det stora antalet.
- Det var mest praktiskt att samla alla ormar på ett och samma ställe, säger Susann Anckarman.
Kungspytonormarna hade bott en tid i Kolmårdens terrarium och på försäljningsdagen fick Annica Tunholm och Susann Anckarman ta bilen och hämta ormarna.
För att transporten av de 31 ormarna, som var allt mellan 0,3 m till 1,5 meter långa, skulle ske på ett säkert och praktiskt sätt, krävdes viss logistik och bra förpackningar.
– Vi hörde av oss till butiker i staden och fick ett helt gäng godislådor som vi kunde transportera dem i, säger Susann Anckarman.
– Vi gjorde lufthål i locken och fick hjälp av terrariets personal att ordna ett bra bottenmaterial i lådorna så det fungerade bra. Vi fick se till att locken var ordentligt stängda …
Susann Anckarman och Annica Tunholm hade gott hopp om att många ormar skulle få nya ägare och till en början var intresset stort.
Deras inlägg på Facebook fick runt 3 000 delningar och närmare 40 personer mejlade och visade intresse för försäljningen.
När det sedan stod klart att köparen skulle vara tvungen att komma till polishuset i Norrköping var intresset inte lika stort. Bland annat för att intressenterna bodde i andra delar av Sverige.
Till visningen i polishuset kom slutligen fem personer. Några ytterligare skulle kontaktas när de som närvarade vid visningen bestämt sig och valt sina ormar.
– På de ormar som var kvar efter visningen fick vi tre köpare och den sista fick sin orm levererad av oss, med pendeltåg till ett resecentrum i länet där överlåtandet skedde, säger Susann Anckarman.
– I och med det så lyckades vi sälja alla ormar och det känns mycket bra.
Enligt ändrade regler från och med 1 juni i år kommer bara akuta ärenden, ärenden som rubriceras som djurplågeri samt ärenden som gäller upphittade eller försvunna djur, enligt hittegodslagen, att hanteras av polisen. Alla övriga djurärenden kommer från och med det datumet att hanteras av länsstyrelserna i landet.
För Susann Ankarmans och Annica Tunholms del så kommer jobbet med djurärenden att fortsätta. De kommer bara att byta arbetsgivare.