Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Polisen rycker inte ut

273 gånger i juli åkte inte polisen i Östergötland ut på larm. Orsak: De tvingades avstå på grund av resursbrist. Enligt ny statistik är resursbristen värre än någonsin.

Resursbrist. Det gör att polisen tvingas avstå från att rycka ut på larm.

Resursbrist. Det gör att polisen tvingas avstå från att rycka ut på larm.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

NORRKÖPING2016-08-13 08:00

Polisen rapporterar in allt fler fall där det saknas resurser. Jämfört med förra sommaren har antalet ökat med 45 procent, enligt en granskning av polisens händelserapporter som Nyhetsbyrån Siren har gjort.

I Dalarna, där problemet, enligt statistiken är störst, saknades personal eller utryckningsfordon vid nästan vart tionde larm i juli i år.

Även i Östergötland tvingas polisen avstå från utryckningar till följd av just resursbrist.

Enligt statistiken fick polisen i Östergötland totalt 7 032 larm under juli. Av dessa avstod man från att rycka ut på 237 larm, det vill säga 3,37 procent.

Procentuellt var det lika illa i juli förra året. Men det senaste året har antalet larm ökat med 534 till totalt 7 032.

– Det är klart att vi är mer begränsade under sommaren. Men det är ju inte alltid vi behöver rycka ut, vissa larm löses på andra sätt, säger Jan-Eric Palmqvist, som var vakthavande polisbefäl på torsdagen och som är den som prioriterar vilka utryckningar poliserna i länet ska åka ut på.

Men statistiken innefattar endast "Ingen utryckning på grund av resursbrist".

– Det där har jag ingen förklaring till, säger Jan-Eric Palmqvist och hänvisar till de poliser som granskar statistik på nationell nivå som har mer koll på ärendesystemet.

Leif Hermansson, chef för grova brott vid Norrköpingspolisen, tvingas också prioritera bland brottsutredningar under sommartid.

– Jag har många ärenden som ligger och väntar bakom min rygg. Men det är ju förstås lite mer akut när utryckningar får vänta.

Andra som sticker ut i statistiken är region Syd, tidigare Skåne och Kalmar län. "Jämfört med förra sommaren har antalet larm som kodats som resursbrist ökat från 26 till över 500", enligt statistiken.

Polisens samordnare för den nya organisationen för ledningscentralerna, polismästare Lars Heimbrand, vågar inte heller kommentera de nya siffrorna.

– Viktigt att säga är att bara för att en händelserapport kodats som resursbrist betyder det inte att polisen inte gjort något. Det kan vara så att en patrull åker på ärendet lite senare, säger Lars Heimbrand till Nyhetsbyrån Siren.

Ett enhetligt system för hur larmen ska bedömas och kodas håller på att tas fram och kommer att gälla för de sju regionledningscentralerna, som håller på att bildas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om