Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Polisanmälan via internet ingen succé

Polisanmälningar av brott direkt via internet har inte blivit någon framgång. Bara drygt sju procent av anmälningarna sker via internet.
- Vi hade förväntat oss en ökning, men än så länge har det inte fått något större genomslag, säger Jan Mattsson, Norrköpingspolisens chef för extern service.

NORRKÖPING2007-08-15 06:00
Sedan ungefär ett år finns möjlighet att anmäla brott på polisens webbsida. Men antalet nätanmälningar har bara ökat med en procent sedan starten, från sex procent till sju.
Jan Mattsson ser fördelar för de brottsdrabbade som kan göra polisanmälan hemifrån dygnet runt. Han tycker också att mallarna är tydliga och bra.
- Vi granskar anmälan för att se att den är korrekt. Men det är väldigt sällan som vi måste ta ny kontakt med målsägande för att begära in ytterligare uppgifter, säger han.

Invändningar
Anna Eksten, utredare på Brottsförebyggande rådet, har dock invändningar mot systemet.
- Det är lätt att få uppfattningen av polisens sajt att det inte spelar någon roll om brottet anmäls eller inte. Via nätet kommer anmälningar som ändå inte utreds, säger hon till TT.
Men Östgötapolisen menar att ingen skillnad görs på anmälningar som görs via internet, besök eller telefon. Nätanmälningarna granskas av stationsbefälet i Motala, en av dem som har posten är Christer Wernström.
- Det är ett enkelt system och en bra service som kommer att öka. Men eftersom det sällan finns något spaningsuppslag läggs de flesta anmälningar ner direkt. Men det gäller alla polisanmälningar utan misstänkta och utan signalement, även de som anmäls på stationen, säger han.
Vid brott av allvarligare slag eller komplicerade ärenden rekommenderas man att kontakta polis. Däremot anses nätanmälan lämplig för vardagsbrott som förlustanmälningar, fickstölder, inbrott i garage och förråd eller stöld av cyklar, mopeder, motorcyklar och bilar.

Ingen marknadsföring
Någon marknadsföring av anmälningssystemet på webben har inte gjorts. Men i dag upplyser östgötapolisen via sin telefon om möjligheten att göra nätanmälningar.
- Jag tycker ändå att vi får in ganska mycket anmälningar via internet. Vi får in 50 000 anmälningar per år, och 3 500 kommer via internet. Det tycker inte jag är så dåligt, säger han.
För polisens del innebär systemet en besparing av tid och resurser. Men för de poliser som tjänstgör som stationsbefäl i Motala ger nätanmälningarna en ökad arbetsbörda.
- Men det är ingen som klagat. Vi finns alltid här och får ofta vänta på att något ska hända, det här fyller stunderna emellan, säger Christer Wernström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om