Kanske gjorde man det i stundens hetta, kanske triggades man av grupptrycket, kanske ville man bli hjälte i sitt eget gäng, men det nog ingen tänker på är vilka konsekvenser blir om du döms.
– Har du fyllt 15 år görs en polisutredning och tilldelas en advokat, du kan åtalas och om du döms kan det bli fråga om höga skadeståndskrav, säger Göran Eriksson, polis vid ungdomssektionen i Norrköping.
Föräldrarna kan få betala upp till nio tusen kronor, men om det är en bil för en halv miljon så blir den som dömts – oavsett ålder betalningsskyldig till försäkringsbolaget som i sin tur vill ha tillbaka pengarna. Har du inga pengar just då så kommer fogden att mäta ut dem så snart du har en inkomst. Du får betalningsanmärkning och kommer inte kunna teckna ett mobilabonnemang, ett hyreskontrakt eller ta ett lån.
– Dessutom finns du med i brottsregistret i fem år och det är sånt som arbetsgivare tittar på innan de anställer någon, säger Göran Eriksson
Men att hitta den eller de skyldiga till de senaste fordonsbränderna i Norrköping är inte helt enkelt. Beviskraven är höga.
– Vi hade en mopedbrand för en tid sedan på Ljura där fyra personer sågs springa från platsen, men vad jag vet har ingen pekats ut. När det gäller stenkastning är det också höga beviskrav och ofta är det grupper av ungdomar och man kan inte ta in en hel grupp. Vad jag vet har vi ingen skälig misstänkt, säger Göran Eriksson.
Läs mer:Stenkastning inget nytt.
Varje fredag försöker räddningstjänsten vara med vid polisens utsättningsmöte, där man uppdateras om eventuella oroligheter. Om det sedan kommer ett brandlarm larmar sos ut till räddningstjänsten, ambulans och polis. Beroende på omständigheter kan räddningstjänsten i samarbete med polis besluta att polis också ska åka ut.
– Men det sker inte per automatik just vid bränder i särskilda områden. Börjar det brinna en förmiddag är det inte alls samma risk att vi utsätts för exempelvis stenkastning, säger Ulf Waltersson, inre befäl vid räddningstjänsten.
Läs mer: Stenar hot mot säkerheten.
Det kan också vara så att man väl på plats upptäcker att det är en social oro eller pågående kriminalitet. Då kopplas också polis in.
– Vi kan alltid bli bättre på att samarbeta. Det gäller för oss "blåljus" att samverka, man vet aldrig vad som väntar oss när vi kommer fram, säger Ulf Waltersson.
För den som kastade stenen, för den som satte bilen i brand väntar i näst värsta fall livslånga ekonomiska konsekvenser. I värsta fall kommer någon till skada eller avlider.