Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Planer på nationellt institut för kulturforskning i Norrköping

NORRKÖPING
Det finns långt framskridna planer på ett nationellt forskningsinstitut för kulturstudier i Norrköping, i Strykbrädan på Laxholmen och med Campus Norrköping som bas.

Norrköping2001-11-23 00:00
Arbetsnamnet är ACSIS (Advanced Cultural Studies Institute of Sweden). Tanken är att skapa en mötesplats, en kontaktpunkt, för svensk kulturforskning samtidigt som man vill underlätta kontakterna med den internationella forskningen inom området.
- Vi har kommit en bra bit på väg, säger initiativtagaren Johan Fornäs, professor och idag forskningsledare vid Arbetslivsinstitutets program för Arbete och kultur i Norrköping.
Enligt honom har både Linköpings universitet och Norrköpings kommun varit mycket välvilligt inställda. Norrköpings kommun ställer upp med lokaler i Strykbrädan på Laxholmen i centrala Norrköping och universitetet är villigt att svara för administrativa och tekniska kostnader.
När initiativ till det nya nationella institutet togs av Fornäs och andra forskare i landet kunde det ha hamnat var som helst i Sverige. Det var det stora stödet från Norrköpings kommun och Linköpings universitet som fällde avgörandet till Norrköpings fördel.
- Norrköpings kommun och universitetet har varit framsynta. Stödet till ACSIS-planerna visar på en vilja att omvandla den postindustriella staden till en kunskaps- och kulturstad, säger Johan Fornäs.

<b>Stor satsning</b>
Vid nyår bildas enheten formellt, men ännu återstår att finanisera satsningen fullt ut, förhoppningsvis med bidrag från Vetenskapsrådet och Riksbankens Jubileumsfond. Totalt handlar det om en satsning på 100 miljoner kronor fördelade på åtta år. I den summan ingår då också kostnaden för de lokaler som kommunen upplåter.
Forskningen är tänkt att delas in i tre tvärvetenskapliga områden: tolkning av t ex texter, social interaktion, kommunikation och samspel i vardagen, samt politik och makt.
Studierna kan komma att handla om allt från kultur på nätet, media, film, TV-program, kommersiella miljöer som ett köpcenter, och kulturevenemang, till finkultur och populärkultur.
Ett 15-tal personer ska enligt planerna knytas till institutet. De ska samtidigt kunna vara verksamma vid andra universitet och högskolor i landet. Konferenser och seminarier ska spridas över landet.

<b>Norrköping kulturcentrum </b>
Norrköping kan alltså bli centrum för kulturforskningen i landet. Redan i dag pågår omfattande studier i Norrköping inom kulturområdet. På Arbetslivsinstitutets program för Arbete och kultur bedrivs t ex forskning om kulturproduktion och kulturarbete, och vid universitetets nya tema Q tittar man på kulturpolitik, kulturarv och regional kultur. Det nya institutet är tänkt att tillföra en internationell knutpunkt för forskningssamarbeten mellan olika länder och ämnen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om