Björkalund, fyra kilometer söder om Norrköpings innerstad och nära Vrinnevisjukhuset, är ett utpekat utvecklingsområde där fortsatt planläggning är en del av en redan påbörjad helhet för stadsdelen.
Vid samhällsplaneringsnämndens sammanträde den 17 oktober ska nämnden ta ställning till en ansökan om en ny detaljplan för den andra etappen, södra Björkalund.
Det gamla uppdraget är från 2007. Nu behövs ett nytt uppdrag för området, ett omtag, med ett större område. Totalt planeras här omkring 350-450 nya bostäder. Bebyggelsen kommer att bestå av både flerbostadshus och småhusbebyggelse.
– Vi har haft ärendet vilande ganska länge. Vi tar ett omtag för att vi ska få med ny lagstiftning och nya riktlinjer som gäller, men samtidigt tar vi också ett större område i uppdraget, säger planarkitekt Anna Vernersson.
Området utökas i sydväst och nordost, och ett mindre område från den första etappen, norra Björkalund, tas med i den här detaljplanen på grund av att man behöver studera dagvattnet lite noggrannare. Utmaningar i området är just dagvattenfrågor, och till det kommer arkeologi.
Enligt Vernersson finns det ett intresse för att bygga här ute, med flera fastighetsägare som är intresserade.
– Det kommer att vara en blandad typ av bebyggelse, både villor och flerbostadshus, säger Anna Vernersson och berättar att man i utökningen tänker sig något fler flerfamiljshus än tidigare, längs den stora gata som går genom området.
Förhoppningen är att kunna ha en detaljplan klar 2025. Efter det kommer utbyggnad att pågå under flera år. Etapp 1, norra Björkalund, är ännu inte färdigutbyggd.
Reidar Svedahl (L), ordförande i samhällsplaneringsnämnden, är positiv till planerna i södra Björkalund.
– Jag tycker att det är klokt utifrån att det är ett område som är attraktivt, nära stad och nära natur, säger Svedahl.
Utbyggnaden kommer att göra det ännu mer positivt för de som bor i etapp 1, menar han. Fler som bor här uppe ökar chanserna för exempelvis busstrafik till området.
– Sedan är det självklart också så att Vrinnevisjukhuset är en jättestor arbetsplats i Norrköping och det är rimligt att tro att en hel del som jobbar där tycker att det är bra att bo så nära.
Kommunen måste också tänka på inte bara investeringskostnader utan även driftkostnader och då ser man positivt på att det finns en utbyggd infrastruktur i Björkalund. Det är samhällsekonomiskt vettigt att fortsätta bygga här, menar Svedahl.