Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pizzajonglören Zeki nu SM-medaljör och på väg mot VM

Det blev inte tredje, men väl femte gången gillt för Zeki Hanouch. Nu kan han titulera sig svenska mästare i pizzabakning. "Det har varit en dröm", säger han.

Zeki Hanouch, pizzabagare, har ställt upp i pizza-SM fyra gånger tidigare med bra placeringar. Nu fick han äntligen ta hem den största pokalen.

Zeki Hanouch, pizzabagare, har ställt upp i pizza-SM fyra gånger tidigare med bra placeringar. Nu fick han äntligen ta hem den största pokalen.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2022-10-01 15:00

Det är ingen nybörjare i pizzabakning vi snackar om. I 43 år har Zeki Hanouch bakat pizza vid det här laget. Tidigare som ägare till Hageby Grillen och sen ett halvår tillbaka som ägare till Trattoria Gabriel på Gamla Rådstugugatan. Fyra gånger tidigare har han tävlat i Pizza Champion Cup, Sveriges enda officiella pizzabakningstävling, där vinnaren får en resa till VM i Italien. Han har fått fina placeringar tidigare, men nu blev det alltså seger, både i kategorin Året pizzakock och Sveriges bästa dessertpizza.

– Det är första gången någon från Östergötland vinner, säger Zaki stolt.

Vad gjorde att du vann den här gången?

– Jag har lärt mig med tiden vad domarna är ute efter. Jag berättar mycket mer om min deg och jäsningen till exempel. Och så får man inte lägga på för mycket på pizzan. Tidigare har jag varit nervös och lagt lite för mycket på den.

Varje kock får göra sin egen deg, och Zeki gör till och med sin egen jäst.

– Många frågar mig hur jag gör degen. Den har jag tagit fram själv grundat på min erfarenhet. För mig är det viktig att degen ska hålla att ta hem från pizzerian och fortfarande vara bra, säger han.

För första gången gick det också att tävla i kategorin Dessertpizza. Även där tog Zeki första pris genom en pizza med två sorters mascarponeost, skivade päron, valnötter och pistagekräm.

– Jag kände mig väldigt säker på den, säger han.

Men Zeki är inte bara bra på att sätta smakerna, han är också känd för sin skicklighet i att jonglera med pizzadeg. Han kallar sig bäst i Sverige på det också, fast någon direkt titel har han inte. När pizzabagare fick skicka in inspelningar på sig själva när de jonglerar var Zeki så överlägsen att det inte blev något SM. Jonglerandet har också tagit honom ända till det italienska landslaget, Team Tricolore. 

– Jag är den enda som inte är italienare i laget. De tar inte in vem som helst, säger Zeki.

Själv har han rötterna i Libanon, men han säger att den matkulturen inte skiljer sig så mycket från den italienska.

– Libanesiska köket har lite mer kryddning, medan italienarna förlitar sig på en bra råvara. De vill att det ska vara enkelt men smakrikt.

Några större förberedelser inför VM, som arrangeras i Parma i april, tänker han inte på.

– Jag vet vad italienarna gillar och det är italienare till 95 procent i juryn.

2019 visade han sina jongleringskonster i tv-programmet Talang. Han skulle ha ställt upp tillsammans med sin son Gabriel, men året innan gick han bort i en hjärntumör, bara åtta år gammal.

– Jag ville först inte göra det ensam, men när de sa att jag kunde göra det för att hedra Gabriel så gjorde jag det.

En tårögd jury skickade honom enhälligt vidare i tävlingen, men för Zeki var målet uppfyllt och han var nöjd. Sen i mars driver Zeki Trattoria Gabriel, tidigare Trattoria Benos, som fått sitt namn efter sonen. Här är inriktningen mer exklusiva pizzor i italiensk miljö.

Varför har du valt att lämna Hagebygrillen och satsa på det här istället?

– Där har vi kört i 38 år och jag vill inte ändra på något. Många är uppväxta på den maten. Även om det finns annan mat som är bättre så kommer jag inte få alla att gilla den. Därför var det bättre att köpa ett nytt ställe där jag kan få göra riktig italiensk pizza.

Vad motiverar dig att fortsätta baka pizzor?

– Det är mycket tävlingarna. Jag stannar inte utan jag vill hela tiden utvecklas med och mer.

Pizza Champion Cup

Vinnaren i kategorin Sveriges Pizzakock vinner flyg och hotell till Parma i Italien, och får äran att representera Sverige i Pizza-Världsmästerskapet. Även andra bra placerade får delta i VM, men får då betala resan själv.

Vid SM finns en professionell och pizzakunnig jury på plats för att bedöma varje deltagares pizza efter bäst smak, utseende, kreativitet och utförande.

Syfte med tävlingen är att lyfta fram skandinavisk pizzabakning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!