För många är naturen en väg till avkoppling och rekreation. Men alla har inte upptäckt den möjligheten. Rapporter visar att det skiljer stort mellan olika samhällsgrupper och längst från att njuta av skog och mark står personer med rötterna utanför Europa.
Vad beror det på?
– Det är en blandning av flera olika saker. De som har flytt förknippar ofta skogen med krigshärdar och att det finns risk för minor. Det kan också vara så att det finns mer farliga djur där än i våra skogar, säger Marie Landh.
– Även om barnen kanske kommer ut i skogen genom skolan, så är det inget de fortsätter med hemma om inte föräldrarna har en vana av det. Vi vill att alla ska känna sig trygga i naturen, fortsätter hon.
Marie Andersson, projektansvarig på Studiefrämjandet, känner igen sig i beskrivningen.
– Att vara ute i naturen är inget de har med sig per automatik från sitt hemland, en del är rädda, en del är ovana och en del har någon annan anledning. Vi vill visa på möjligheterna vi har i vår natur, och vilka rättigheter och skyldigheter vi har genom allemansrätten. Framför allt för att det är vägen till hälsa och välmående, säger hon.
Projektet som startar i september kallas "Alla i naturen" och har beviljats 960 000 kronor i bidrag från länsstyrelsen. Det är en fortsättning på ett liknande integrationsprojekt som pågått sen 2017. Genom det arrangerades bland annat olika prova-på-aktiviteter med naturen i fokus.
– När vi pratade med deltagarna upptäckte vi att de kände inte till att de hade skogen bakom knuten. Till exempel de som bor i Hageby, de har ju hela Vrinneviskogen bakom sig.
Nu är förhoppningen att några av de som deltog då ska vilja gå vidare och utbilda sig till naturvägledare.
– Man har det här på många olika ställen i landet och vi kommer ta del av det upplägg som finns, men också göra det till en lokal variant tillsammans med Norrköpings kommun, säger Marie Andersson.
En annan del av projektet handlar om att lära utlandsfödda, framför allt kvinnor, att cykla. Det är också en fortsättning på ett tidigare projekt och görs i samarbete med Cykelfrämjandet.
– Det finns ett stort behov av att lära sig cykla. Det är också ett sätt att närma sig arbetsmarknaden, då arbetsgivare ibland anser det vara önskvärt att man kan cykla, säger Marie Andersson.