Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pensionärstillvaron ekonomiskt svår för stora grupper

NORRKÖPING
Över 400 000 pensionärer oroar sig varje månad för om pensionen ska räcka till maten. Äldre kvinnor äter sömnpiller i slutet på månaden för att sova bort från de ekonomiska bekymren.
Pensionärer har inte råd att gå till tandläkaren. De tvingas leva på soppa då de inte kan tugga maten.

Norrköping2001-04-27 00:00
Vänsterpartisten Ulla Hoffman, ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott, gav en mörk bild av pensionärs-Sverige då hon talade på ett fackligt möte i Norrköping i veckan. Mötet ordnades av Skog- och Träindustriarbetareförbundets pensionärsavdelning i Norrköping.
Sämst ställt har kvinnor över 80 år.
- Många med låg ATP har sämre villkor än dem med endast folkpension. Många, även här i Norrköping, går till kyrkan för att få mat. Det blir inte bättre med det nya pensionssystemet som är helt grundat på livsinkomsten. De som har låg inkomst får lägsta pensionen. Det drabbar mest kvinnor som har de lägsta inkomsterna.

<b>Inte full pension</b>
- En grupp svenskar har inte heller full folkpension med dagens system, berättade Hoffman. De tvingas varje månad att gå till socialen för att klara sig.
Främst handlar det om invandrare som inte bott så länge i landet. Efter EU-inträdet måste de ha bott och verkat i Sverige ett visst antal år för att få full pension.
- Men även svenskar drabbas av det här ibland, Det kan gälla om någon bott i utlandet, gjort förtida uttag eller kanske haft en arbetsskadeförsäkring.
Vänsterpartiet vill ge bättre möjligheter till tandvård med rimliga ekonomiska villkor och införa ett äldreförsörjningsstöd så att pensionärer slipper komplettera pensionen med socialbidrag.

<b>Sjukvård</b>
Sing-Britt Centerfjäll (v), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämden, talade också hon om kvinnornas svårigheter.
- Kvinnor över 80 behöver mest sjukvård och har det också oftast sämst ekonomiskt. De har inte alltid råd att gå till doktorn i den utsträckning de skulle behöva. Efter 65 års ålder ökar vårt behov av sjukvård.
Pensionärerna upplever ofta att de blir åsidosatta för att ge plats för yngre. Det är möjligt att detta sker men från politikerhåll prioriteras inga åldersgrupper.
Landstingen i Kalmar och Östergötland gjorde nyligen en undersökning om synen på vården från personer över 65 år.
- Mycket klart framgick att de äldre vill ha vård hemma om det är möjligt. De vill inte sitta på en akutmottagning och vänta på tur. Detta är något vi bö ta fasta på.
Centerfjäll fastslog att äldre kvinnor behöver mest sjukvård och oroar sig mest. Ibland har det inte ekonomiska möjligheter att klara kostnaden för vårdavgifter och läkemedel.
- Ibland avstår pensionärer från att köpa medicin. De är vana att alltid betala för sig och kan inte acceptera att köpa läkemedel på avbetalning. Högkostnadsskyddet borde förändras på något sätt för att inte utsätta dessa pensionärer för skammen att inte kunna betala för sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om