Partnerskap de sett fram emot
NORRKÖPINGVad har gamla industribyggnader i Norrköping och Riga gemensamt? Jo, de ingår numera i ett partnerskapsprojekt mellan de båda vänorterna.- I grund och botten handlar det om att vi ska ha ett utbyte av erfarenheter, när det gäller att bevara och restaurera gamla industribyggnader, säger Ewa Bergdahl, chef för stadsmuseet.
Stadsmuseets chef Ewa Bergdahl och Rigas fullmäktige ordförande Andris Ameriks ingår i projektgruppen för gamla industribyggnaders bevarande i Norrköping och Riga. Här ses de båda i Industrilandskapet i Norrköping som ju bevarats på ett framgångsrikt sätt. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto: Fotograf saknas!
Det här är projekt som nämns i planeringen:
- Ja, vi i Norrköping har valt renoveringen av Ståhlboms kvarn som ett bra, aktuellt objekt för restaurering medan de ansvariga i Riga väljer mellan en gammal gipsfabrik eller en gammal bryggeriindustri.
Vad kostar projektet?
- Vi har en budget på 400.000 kronor, som vi fått via Svenska kommunförbundets Sida-medel för bevarande av gamla industribyggnader och i den kostnaden ryms då experter, museipersonal, konsulter, resor och uppehälle både i Norrköping och i Riga.
- Jag kan nämna att i projektet finns punkter som val av byggteknik, material, metoder, projektering och planering av restaurationen, miljöaspekter samt skillnader och likheter i Sverige och Lettland.
- Projektet omfattar fyra seminarier, varav det första nu är avklarat i Norrköping och sedan väntar två i Riga och ett till i Norrköping under det här året och hela projektet ska vara genomfört i november i år.
I projektbeskrivningen nämns också att man ska försöka finna vägar till EU-finansiering av ett industribyggnadsminnesprojekt i Riga.
Så här säger Andris Ameriks, ordförande i Riga fullmäktige:
- Visst är det positivt att Riga och Norrköping är vänorter, men det är inte huvudorsaken bakom det här projektet, utan här hoppas vi kunna lära av varandra när det gäller restaureringsarbeten.
- Jag har även varit i Oslo och Göteborg och sett på liknande projekt och man har verkligen stor nytta av varandra när det gäller utbyte av erfarenheter och idéer.
Ewa Bergdahl är mycket entusiastisk för det här projektet:
- Ja, det är intressant på många sätt att få vara med om och det ger oss tillfälle att reflektera över våra restaurationer i Norrköping och göra en utvärdering av det vi gjort hittills samtidigt som nya renoveringsinsatser görs.
Från Norrköpings sida är Hans Bjurbäck från Baltic Network- East Sweden projektledare och vidare märks kommunalrådet Eva Andersson (s), Gunnar Bredin (m), Gunnar Engdahl från stadsbyggnadskontoret, Bengt Johansson, bygglovkontoret samt arkitekt Mats Fredriksson och Ann-Charlotte Hertz från stadsmuseet.
Peter Kvarnström från Henry Ståhl höll under eftermiddagen ett intressant föredrag om hur privata och offentliga intressen samverkat i Norrköping vid renoveringen av Industrilandskapet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!