Partiet som säger ja till kvinnoprästmotståndare
NORRKÖPINGDen omdebatterade kvinnoprästfrågan dyker upp även i detta kyrkoval. Samtliga partier utom Posk, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, säger nej till kvinnoprästmotståndare på sina listor.- Posk har inte tagit ställning i frågan, utan varje kandidat får redogöra för sin inställning direkt till väljarna, säger Magnus Ohlson, sekreterare i Posks styrelse.
- Posk är inte ett parti i vanlig bemärkelse utan mer en slags samarbetsorganisation. I och med det finns det en lång rad frågor som vi inte har tagit ställning till centralt. Det får respektive kandidat i stället göra, säger Magnus Ohlson.
Han säger vidare att Posk är en slags valorganisation för dem som inte anser att partipolitik hör hemma i kyrkan. Posk ska bidra till mångfald inom kyrkan och inte hindra någon från att vara med. Det finns inget partiprogram i traditionell bemärkelse.
- Det finns många frågor som vi har olika uppfattningar om inom kyrkan. Vi tycker att alla strömningar ska kunna få finnas representerade i de styrande organen, säger Magnus Ohlson.
- Det finns regler inom Svenska kyrkan som säger att en präst inte får prästvigas om han har ett uttalat motstånd mot kvinnliga präster. Detta kan man ha olika uppfattningar om. Och personer med olika uppfattningar kan finnas inom Posk, säger han vidare.
<b>Inte i Norrköping</b>
Gunnar Rendahl, som representerar Posk i Norrköping, säger att det inte finns någon kvinnoprästmotståndare på listorna i Norrköping.
- I alla fall inte som vi vet om. Vi bedriver ingen åsiktsregistrering av kandidaterna, men det gör inget annat parti heller vad jag vet, säger han.
Han säger vidare att Posk i Norrköping har en klar uppfattning i kvinnoprästfrågan: kvinnor har lika stor rätt att vara präster som män.
Magnus Ohlson förklarar skillnaden mellan sin egen och Gunnar Rendahls uppfattning om Posks inställning med det han sagt tidigare - det finns ingen central hållning i denna fråga.
- Kyrkovalet är lite av ett personval i år och varje kandidat får redogöra för vad han eller hon står för, säger han.
<b>Ställer upp</b>
Johan Lambert, komminister i Tingstads församling, är en av dem som ställer upp på Posks lista till samfällda kyrkofullmäktige i Norrköping. Men sin egen inställning i kvinnoprästfrågan vill han inte säga något om. Han säger att han själv vet var han står, liksom att hans arbetsgivare gör det. Det får räcka.
- Det blir bara feltolkningar när man försöker säga något om det här ämnet i kortfattad form, säger han.
Enligt hans uppfattning av Posks inställning kan det mycket väl finnas kvinnoprästmotståndare med på listorna.
- Är en sådan inställning till kvinnliga präster exempelvis starkt grundad i en viss region kan även personer därifrån få vara representanter i kyrkliga beslut, säger han.
<b>Tydlig ställning</b>
Posk verkar vara det enda parti där en uttalad kvinnoprästmotståndare kan finnas på listan. De övriga partierna säger att deras partiprogram inte stämmer överens med ett motstånd mot kvinnliga präster. Men de har inte kontrollerat varje kandidats inställning.
Miljöpartiet säger klart och tydligt i den tidning om kyrkovalet som Norrköpingsborna nyligen fått hem i brevlådan att: "Självklart står vi för jämställdhet och säger därmed ja till kvinnliga präster".
Kalle Sandell, länsombudsman för kristdemokraterna, säger att de anser att kvinnor och män är lika när det gäller ämbeten inom kyrkan.
- Genom att kandidaterna är med på listan stödjer de också det program vi har gjort upp, säger han.
<b>Inte motståndare</b>
Även SPI, Sveriges pensionärers intresseparti, har en liknande inställning. Henric Sanderup står som nummer ett på listan till det samfällda kyrkofullmäktige.
- Vi är inte motståndare till kvinnliga präster inom SPI, i stället ser vi att en förnyelse behövs inom kyrkan och i denna fråga, säger han.
På socialdemokraternas listor får inte några kvinnoprästmotståndare vara med.
- I det lokala programmet trycker vi på jämställdhetsfrågorna. Vi vill se fler kvinnor på högre poster, såsom kyrkoherde. Och så vill vi se fler män i barnverksamheten, säger socialdemokraternas ombudsman Irma Görtz.
Och likadant ser det ut i Kyrkans väl, en samlingslista från moderaterna, folkpartiet och centern.
- Vi är för kvinnliga präster, säger Per Olof Thulin, ombudsman för moderaterna i Östergötland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!