Premiären förra året föll så väl ut att Kulturrundan i Röda stan med omnejd återkom i lördags. Här och var i området öppnade boende upp sina trädgårdar och visade upp konst och kreativitet för nyfikna besökare. Folkbladet följde med på en vandring med landskapsarkitekten Ingemar Hillerström som är expert på trädgårdsstadsepoken då Röda stan byggdes.
– Det var en mycket trevlig tur, väldigt intressant och lärorikt. Ingemar är väldigt kunnig, sa Camilla Wennberg som bor alldeles intill Röda stan.
Samma utmaningarOmrådet Röda stan byggdes 1918 för att råda bot på den tidens bostadsbrist. Idéerna kring arkitekturen var influerade av trädgårdsstadsepoken. Många arbetare levde i en ohygienisk och osund miljö och tanken var att mer grönska skulle höja livskvaliteten, och samtidigt behålla närheten till service. Inte för glest, och inte för tätt alltså.
– Vi har samma utmaningar i dagens stadsplanering, men tyvärr tar kommersiella intressen över allt mer. Många av försöken att bygga hållbart i dag är inte mycket att hurra över. Vi har mycket att lära av trädgårdsstadsepoken, sa Ingemar Hillerström.
Forskning visar att kontakten med natur och grönska betyder mycket för vår fysiska och mentala hälsa, men det glöms ofta bort när vi bygger nytt i dag.
Läs mer i måndagstidningen.