På rätt väg
Antalet dödsfall i trafiken minskar, men än är det långt kvar till det mål som riksdagen satt upp till 2007. Under årets elva första månader har 446 personer omkommit i Sverige. I Östergötland är statistiken lite bättre, men det behövs inte mycket för att det ska ändras.
Under årets elva första månader dog 446 personer i trafiken, vilket är en liten men dock minskning jämfört med i fjol. FOTO: SCANPIX
Foto:
- Men vi har ju en tuff månad kvar, framför allt med jultrafiken och det dåliga vädret som är i antågande. Under december brukar det vara drygt 45 personer som omkommer i trafiken och om det blir samma siffra i år så kommer vi strax under 500 för hela året, säger Ulf Brüde, trafikforskare på VTI.
Det är en minskning mot förra året då 529 omkom i trafiken, men det är ingen markant minskning. I slutet på 90-talet var antalet 492 och antalet som omkom 1996, 508, har riksdagen satt som mål att ha halverat fram till 2007. Det innebär att det då "bara" ska vara drygt 250 dödsoffer.
- Jag tror inte att vi lyckas med det. Om det gått som tidigare skulle antalet dödade ha minskat med tre procent per år från 1996 men så har det inte varit. Det har istället varit en ökning under början av 2000-talet, förklarar Ulf Brüde.
I Östergötland har nio personer omkommit fram till och med november i år, mot 14 förra året. Cege Sjöström, verksamhetsansvarig på Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens främjande i Östergötland, NTF, ser mer positivt på den framtida trafiksäkerheten.
Bättre i Östergötland
- I Östergötland har det gått bättre än i övriga landet. Vi har en halvering om man tittar ett par år bakåt, men det kan tyvärr lätt ändras, säger han men tror på en nollvision.
- Det är möjligt men då måste vi också kunna påverka och informera trafikanterna mer, det hjälper inte med nya vägar. Det handlar om att vi måste bete oss vettigt och vi måste alla ta vårt ansvar, säger Cege Sjöström.
Trötthet stort problem
December brukar inte vara värre än andra månader.
- Men riskerna är större med många i trafiken som nu. Händer en olycka kan många bli inblandade. Nu ser inte vädret så hoppfullt ut och med så korta helger som det blir i år finns det risk för att många sätter sig bakom ratten trots att de är trötta, säger Ulf Brüde.
Ett stort problem bakom trafikolyckor är trötthet. Det tenderar enligt forskare att bli ett lika stort trafikproblem som alkoholen.
- Det är helt klart ett stort problem även om det är mycket svårt att mäta. Men jag hoppas att folk inte ger sig ut i trafiken när de är trötta, utan att de ser till att vara utvilade innan resan och gärna tar en paus under resan, avslutar Ulf Brüde.