Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

På plats i Phuket

Igår landade en svensk räddningsstyrka i det thailändska Phuket. Med i styrkan är Thomas Ahlblom från Linghem som är en av tre sambandstekniker.
- De människor vi mötte på den första anhalten bar alla spår av katastrofen. Vi befarar att det är mycket illa här, men det är svårt att få en överblick, säger han.

Thomas Ahlblom är en av tre sambandstekniker som arbetar i den stödstyrka som Räddningsverket i tisdags skickade ner till Thailand. Tidigare har Folkbladet berättat om hans arbete för Räddningsverket i Irak och Afghanistan.
ARKIVFOTO: ANDREAS SKOGH

Thomas Ahlblom är en av tre sambandstekniker som arbetar i den stödstyrka som Räddningsverket i tisdags skickade ner till Thailand. Tidigare har Folkbladet berättat om hans arbete för Räddningsverket i Irak och Afghanistan. ARKIVFOTO: ANDREAS SKOGH

Foto:

NORRKÖPING2004-12-30 06:00
Klockan halv nio igår svensk tid landade den 25 man starka räddningsstyrkan i Thailand.
- Nästan alla människor som jag såg var skadade, berättar Thomas Ahlblom.
- Jag vet knappt var vi befinner oss i Thailand, just nu håller vi på att installera oss. Vi befarar att det är ganska illa här, säger han.
Den svenska styrkan besökte först det provisoriska svenska konsulatet som satts upp i hotell Pearl Village, 10 minuter från flygplatsen i Phuket, för en lägesrapport.
- En av de största svårigheterna är att det finns många listor på svenska och skandinaviska resenärer. Det har varit svårt att få en överblick, eftersom listorna inte är samstämmiga och synkroniserade, rapporterade Greta Svensson, informationschef för räddningsstyrkan igår eftermiddag.
Stödstyrkan består bland annat av sjuksköterskor, krishanterare och sambandstekniker. Uppdelade i tre grupper besöker de i första hand Phuket Town, International School och Krabi, platser där man vet att många svenska turister har samlats.
- Deras uppgift är att besöka de platserna, prata och ge dem stöd i form av sjukvårdsresurser och psykosocial kompetens, säger Mats Oscarsson, informationsdirektör på Räddningsverket.
En annan viktig uppgift är att hjälpa de svenska turisterna att få kontakt med sina anhöriga i Sverige.
- Folk når inte varandra på grund av de dåliga kommunikationerna. Förhoppningsvis kan det vara så att många av de saknade inte har kunnat få kontakt med anhöriga hemma i Sverige och där ska vi hjälpa till, förklarar Thomas Ahlblom.
Men räddningsgruppen kommer inte att leta efter svenskar som inte tagit sig till samlingsplatserna.
- Nej, det har vi ingen kompetens för, säger Mats Oscarsson och säger att räddningsverket inte fått något uppdrag att skicka ner räddningshundar. Men om vi skulle få det skulle en sådan grupp kunna sättas samman med lika kort varsel som de som fick åka ner i tisdags, säger Mats Oscarsson.
I Söderköping finns Anne-Charlotte Bengtsson en av två hundförare i Östergötland som jobbar för räddningsverket.
- Jag skulle kunna åka omedelbart, det är ju det jag är till för, säger hon.
Många har hört av sig till Räddningsverket och erbjudit sig att åka ner och arbeta med räddningsarbetet i Thailand.
- Det är mycket glädjande att så många har hört av sig, men jag har uppmanat dem att istället ta kontakt med sina kommuner. När svenskarna återvänder hem behövs det nog många som kan vara medmänniskor, säger Mats Oscarsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om