På marsch för fred
NORRKÖPINGMellan 250 och 300 Norrköpingsbor deltog i söndagens fredsmanifestation som arrangerades av Svenska kyrkan och FN-föreningen. Fackeltåget gick i vinterkylan, från Kristinaplatsen till Olai kyrka, där en stämningsfull fredsgudstjänst avslutade manifestationen.
Mellan 250 och 300 Norrköpingsbor gick i fackeltåget för freden på söndagseftermiddagen. Färdvägen var Drottninggatan ner från Kristinaplatsen, till Olai kyrka. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
- Jag tycker att det är viktigt att markera freden. Man kan inte låta de här staterna göra hur de vill, sa Stig Fjärstedt.
- Jag är emot krig. Amerika, inte det amerikanska folket, observera det, utan Amerikas ledning, Bush, och den kristna konservativa högern, vill att människor ska dansa efter deras pipa, sa Ibrahim Mohsen som förutom att han gick söndagens fredsmarsch också deltog i den stora demonstrationen i Stockholm på lördagen.
- Det handlar inte om politik, utan en enad front för fred, sa kyrkoherde Pether Broman från Olai församling om söndagens fredsmanifestation i Norrköping.
<b>Be för freden</b>
Idén om fredsmarschen i Norrköping kom från organisten Hasse Zimmergren från Hedvigs församling, något stans präster tog till sitt hjärta. Då visste man inte om de landsomfattande, ja världsomfattande fredsdemonstrationer som planerats till lördagen.
Nu räknades det stora deltagandet i de demonstrationerna upp, en massiv vittnesbörd om motståndet mot krig i Irak.
- Och så vi, idag i Norrköping, sa prästerna.
- Vi har samlats här, för att be för freden, i ett spänt läge i världen, sa Pether Broman. Vi är emot kriget i alla dess former. Vi är här för att be för fredliga lösningar.
- Det är härligt att se så många sitta här idag, sa Tord Borggren Karlsson från Norrköpings FN-förening.
Det blev en stämningsfull fredsgudstjänst, där imamen Zekerijah Cajlakovic från den bosnisk-muslimska församlingen i Norrköping höll en förbön för fred.
Ziad Jamil från Unga muslimer i Norrköping vittnade om hur de senaste årens sanktioner mot Irak slagit hårt mot landets civilbefolkning, med bl a brist på mediciner, ett sönderfallande skolväsende och sjukhus som inte kan repareras.
- Det är en social katastrof, menade han.
Gudstjänsten avslutades med att de församlade höll i tända ljus.
- Låt ditt trotsiga hoppets ljus lysa, uppmanade kyrkoherde Pether Broman.