Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

På gång mot ett nytt gymnasium

NORRKÖPING
I höst startar ett hästgymnasium i Norrköping. Det är Lärande i Östergötland AB som efter en lång väntan nu fått klartecken för att dra igång en utbildning för elever som siktar på att bli hästskötare eller veterinär.

På gång med hästgymnasium. Petra Comstedt, lärare, Anna Thörn, mentor, Eva Johansson, instruktör vid ridskolan NFK, och Jan Vikström, vd för Lärande i Östergötland, med ridskolehästen Charlie.

På gång med hästgymnasium. Petra Comstedt, lärare, Anna Thörn, mentor, Eva Johansson, instruktör vid ridskolan NFK, och Jan Vikström, vd för Lärande i Östergötland, med ridskolehästen Charlie.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2007-01-31 06:00
Lärande i Östergötland har kämpat i motvind för att få starta sin friskola med inriktning på hästar. När det gäller att starta ett fotbollsgymnasium är det inga problem, men när det handlar om en utbildning som främst attraherar tjejer är det svårare, säger Jan Vikström, vd för Lärande i Östergötland.
- Norrköpings kommun har varit otroligt negativ, säger Jan Vikström.
I ett första besked från Skolverket blev det avslag på företagets ansökan med motiveringen att verksamheten skulle konkurrera ut den landstingsdrivna naturbruksutbildningen vid Vreta utanför Linköping, vilket också var kommunens inställning. Beslutet överklagades.
I slutet av veckan kom klartecknet från Skolverket. Nu är det bråttom med att få ut informationen om hästgymnasiet, eftersom eleverna ska söka till gymnasierna senast 15 februari.

Samarbete
Upp till 60 platser, med riksrekrytering, planeras. I botten ligger en naturbrukslinje. Inom den kan man välja på två huvudinriktningar: en yrkesförberedande, om man vill jobba som hästskötare eller ridlärare, och en studieförberedande, med naturvetenskaplig inriktning, om man vill bli t ex veterinär.
Lokalerna ligger i Gamla lasarettet, där Lärande sedan 2003 driver ett IT-gymnasium med 240 elever. Beredskapen för den nya utbildningen är hög.
- Vi ligger i startposition, säger läraren Petra Comstedt och Anna Thörn, mentor.
- Vi samarbetar med ridskolorna i stan. Vi har haft träffar med nästan alla ridskolor, och de är positiva, säger Jan Vikström.
Eleverna kommer att vara tre dagar i veckan på skolan och två dagar ute på en ridanläggning eller någon annan arbetsplats med anknytning till hästar.

"En jättebra idé"
- Det verkar vara en jättebra idé. Nu kan vi ha kvar våra ungdomar i stan, nu behöver de inte åka till Vreta, säger Eva Johansson, instruktör vid Norrköpings fältrittklubb, NFK.
Vilka ska söka till hästgymnasiet?
- De som vill ha en utbildning i sitt specialintresse. Hästnäringen växer våldsamt i dag. Norrköping är ett hästcentrum, med Malin (Baryard) och Helena (Lundbäck) i spetsen, säger Jan Vikström.
De två tävlingsryttarna är kontaktade för eventuell medverkan.
- Vi har haft samtal med båda. De kommer säkert att dyka upp under utbildningen, säger Jan Vikström.
Lärande i Östergötland startar i höst även hästgymnasier i Uppsala och Nyköping. En ansökan om att också få starta i Linköping ligger hos länsrätten.
Fakta/Lärande i Östergötland
Lärande i Östergötland AB erbjuder utbildningar för näringslivet och offentlig skolverksamhet.
Idag driver företaget bl a ITGymnasiet i Norrköping och Linköping. Höstterminen 2007 startar nya skolor med inriktning mot hästhållning i Linköping, Norrköping, Nyköping och Uppsala. Dessutom startar ett nytt ITGymnasium i Nyköping.
Företaget Lärande i Östergötland AB, grundandes 1999 av VD Jan Vikström. Idag har företaget ca 50 medarbetare
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om