På Bryggan finns inga hemligheter
I Sverige finns mellan 8000 och 10 000 barn vars ena förälder sitter i fängelse. Många av barnen lever under stor press och saknar stöd från samhället. Men på Bryggan finns en fristad.
Stefan Strandberg är kontaktperson för intagna pappor. Kevin är statist för bildens skull.
Foto: Sandberg Niclas
På Bryggan i Norrköping finns inga hemligheter. Här befinner sig alla barn i samma situation - man har eller har haft en förälder i fängelse. Både barn och föräldrar slappnar av i en miljö som är trygg, drogfri och öppen. Tordagskvällar är det öppen verksamhet. Barn i alla åldrar samsas i den lilla lokalen, de lite större tar hand om de mindre. Här finns spel och leksaker - för de små är leksaksspisen en favorit. De äldre gillar fotbollsspelet. Väggen mellan lekrum och kök är borttagen så att mammor och pappor kan sitta och fika och prata men samtidigt se barnen. Ett litet ungdomsrum med dator och TV-spel är på inredningsstadiet, men den gröna väggfärgen blev misslyckad och rummet ska målas om igen. - Alla är välkomna hit för att umgås, men vi arbetar just nu särskilt intensivt med fyra, fem familjer, säger Anna Larsson. Hon är halvtidanställd på Bryggan och har egna erfarenheter av hur det är att leva med någon som har drogproblem. Något som flera av barnen kan relatera till. Orkar inte ha kontakt
Tre anställda arbetar med att stötta barn och deras familjer. Jessica Tärnergren och Anna Larsson arbetar med mammorna medan Stefan Strandberg är kontaktperson för intagna pappor. De agerar som stöd i föräldraskapet och kan också hjälpa till i kontakten med socialkontor och familjerätt. Fokus ligger alltid på vad som är bäst för barnet. - En del frihetsberövade pappor orkar inte ens ha kort på barnen uppsatta. Det är för jobbigt att tänka på och de tycker det kan kännas lättare att inte ha någon kontakt, säger Anna. Stefan fortsätter: - Men vi trycker alltid på att det är barnen de ska tänka på, inte sig själva. Barnen har rätt att ha kontakt med sin förälder. De behöver också se hur pappa har det i fängelset annars skapar de fantasibilder utifrån vad de sett på TV. Vi tror också att pappor som träffar sina barn under frihetsberövandet tänker till när de släpps. De vill inte utsätta sig själva eller sin familj för samma sak igen. Projekt Gråfäll
Bryggan i Norrköping driver också Projekt Gråfäll på den öppna Kolmårdsanstalten. Där drivs föräldracirkel för intagna pappor, man har ordnat övernattningsrum för besökande familjer och ett öppet kontor där de intagna kan dricka kaffe och prata familjeangelägenheter. Det finns ett barnråd bestående av intagna och kriminalvårdspersonal. Där planeras helgaktiviteter för besökande familjer och diskuteras frågor ur barnperspektiv. Ett åttiotal av de intagna på Kolmårdsanstalten har gått fotbollstränarutbildning hos Stefan Strandberg, som kombinerar arbetet på Bryggan med att utbilda fotbollstränare åt Svenska fotbollförbundet. Ett uppskattat projekt som fokuserat mycket på bra ledarskap. - En del blir tränare åt sina egna barn, en del åt andras barn. Andra lär sig vara bra idrottsföräldrar, med tonvikt på att det ska vara roligt. Projekt Gråfäll avslutas i september i år och då hoppas man att Kriminalvården kan gå in och köpa tjänster av Bryggan. På så sätt skulle verksamheten på Kolmården kunna fortsätta. - Målet är att ta det vi lärt oss i Kolmården och bygga upp liknade verksamhet på andra anstalter, säger Stefan.
Riksbryggan är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som erbjuder hjälp till barn vars förälder sitter eller har suttit i fängelse, till föräldrar som är intagna eller har en partner i fängelse samt hjälp inför och efter frigivning. Riksbryggan och de lokala föreningarna utgår ifrån FN:s konvention om barnens rättigheter. Mer information finns på www.riksbryggan.se. Där finns information om hur man når de lokala Bryggorna och var de finns.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!