Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ozonskiktet rekordtunt - men experten tonar ner riskerna

Ozonskiktet är i år tunnare än någonsin över de nordliga delarna av jordklotet. Om de låga temperaturerna i de högre luftlagren består kan växtlighet skadas och risken för hudcancer ökar.

NORRKÖPING2005-02-02 06:00
När polarnatten drar över de nordligaste delarna kyls luften ner. I de högre luftlagren bildas mycket kall luft som drar runt i en polarvirvel. Detta sker varje år, men i år är området större och kallare än någonsin och dessutom förskjutet mot norra Europa, varnar forskare i Storbritannien.
- Den kalla stratosfären brukar försvinna när solens strålar värmer upp jorden. Men att det i år är så stort kan göra att det håller sig kvar några veckor längre än vad det brukar, förklarar Weine Josefsson, enhetschef för atmosfärsforskningen på SMHI i Norrköping.

Tunnare ozonlager
Vid Antarktis är de kalla virvlarna stabila och ett hål har uppstått i ozonskiktet. Över Arktis har det aldrig hänt trots att alla faktorer finns där. När solens strålar når de pärlemormoln som bildas vid mycket kalla temperaturer i stratosfären startar en process som bryter ner ozonlagret. En process som kan gå mycket snabbt.
- Men när atmosfären blir varmare så dunstar de här partiklarna i molnen och därför har processen alltid stannat upp, säger Weine Josefsson.
I år kan uppvärmningen av atmosfären ta längre tid och risken blir då stor för att ozonlagret blir tunnare och mer UV-strålning tränger igenom. I Storbritannien har man redan uppmätt högre värden av UV-strålning än vad som är normalt för årstiden. Så kan det även bli i Sverige om kylan håller i sig tills solen står högre upp på himlen.
- Vi skulle kunna få en rejäl uttunning av ozonlagret om det kalla området är kvar. Då kommer den kemiska reaktionen att starta när solen står högre upp, säger Weine Josefsson, som själv är tveksam till om det verkligen kommer att bli så.
Under januari har det kalla klimatet på de högre breddgraderna blivit värre och forskare vid universitetet i Cambridge i Storbritannien är oroliga för effekten. Om den kalla luften och pärlemormolnen finns kvar i mars finns det en överhängande risk för att människor kan bränna sig i solen.

Folk känsligare
- Just under våren är folk känsligare för solen efter den mörka vintern. Högre upp i Sverige finns det dessutom snö kvar vilket i sin tur reflekterar UV-strålarna så att det blir dubbelt så mycket, säger Weine Josefsson.
- Men kylan i de högre luftlagren lär inte bestå och risken för ett hål är nog minimal, fortsätter han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om