På projektet Kvarnbacken där Skanska nu är i full gång går allt på onsdagen sin gilla gång – förutom det faktum att en hel del journalister syns bland arbetarna. Skanska har bjudit in på grund av att man ska hålla en så kallad nödlägesövning i samband med sin "Safety week" – något som äger rum internationellt inom Skanska-koncernen.
– Det är tolfte året som vi genomför detta där vi fokuserar på säkerheten, berättar Jan-Erik Lundh, projektchef.
Kvarnbacken är ett projekt som kommer att pågå under flera år, därför är det viktigt att också räddningstjänsten (RTÖG) är informerad om arbetsplatsen avseende tillfartsvägar och annat.
– Vi kommer att tillbringa många arbetstimmar här och statistiken talar tyvärr emot oss att inget skulle kunna hända under den tiden, men vi jobbar för att göra allt för att undvika det och vara beredda om något händer, säger Jan-Erik Lundh.
Så går larmet. Ett formelement har vält och en person har klämts fast medan en annan har fått hjärtstillestånd. Arbetskamrater har börjat med hjärt- och lungräddning i väntan på räddningstjänsten som dyker upp efter några minuter.
Mats Kostmann, skadeplatschef hos RTÖG bedömer snabbt situationen och vilka resurser som krävs på olycksplatsen – prioriteringen är de skadade och en hjärtstartare tas fram och den fastklämde personen får syrgas.
Samtidigt drar Skanskas egna rutiner igång.
– Nu har jag fått vetskap om situationen och larmar vidare i vår interna rapportkedja, berättar Jan-Erik Lundh medan räddningspersonalen placerar ut lyftkuddar för att i samarbete med ambulanspersonal få bort det tunga formelementet och dra ut den fastklämda personen samt inleda vårdinsatser vid en uppsamlingsplats längre bort – ambulansen kan inte åka ända fram.
Det har skett en del arbetsplatsolyckor i trakten på senare tid men Jan-Erik Lundhs uppfattning är att tidspressen i branschen inte blivit större på senare år.
– Det kan finnas en konflikt mellan tidsvinster och säkerhet men jag har jobbat många år och tycker inte att kontraktstiderna har tajtats till. En orealistiskt satt byggtid äventyrar inte bara säkerheten utan också ekonomin så det är snarare ett argument för oss att inte ge oss in i sådana projekt, menar Jan-Erik Lundh.
Övningen avslutas och så blir det en genomgång av händelseförloppet. Det är tredje året som räddningstjänsten är med och övar på Skanskas "Safety week".
– Det är ju främst för arbetsplatsens rutiner men är också ett bra övningstillfälle för oss, säger Mats Kostmann som berättar för Folkbladet att Skanska redan vid projektets början inbjudit RTÖG till ett samarbetsmöte.
– Det här är ju en arbetsplats som kommer att finnas här i flera år så det är väldigt bra att vi kopplas in tidigt med tanke på tillfartsvägar och byggets omfattning, det är inte alla företag som tar sådana initiativ, säger Mats Kostmann.