Oväder ute - högtryck inne
Den värsta stormen sedan Gudrun har drabbat landet.Utanför SMHI smattrar flaggorna i de starka vindbyarna när ovädret drar fram genom Norrköping under fredagseftermiddagen.Men inne på SMHI:s medieavdelning råder högtryck. Hos Sten Laurin och hans kollegor ringer telefonerna för fullt.
Sten Laurin på SMHI följer ovädrets framfört över landet via kartor, satellit- och radarbilder. Foto: Jan Forsby
Foto:
- Nu klockan två hade Norrköping en vindhastighet på i genomsnitt 12 sekundmeter. I enskilda vindbyar är vindhastigheten betydligt högre, förklarar han.
Ovädret är som värst över Norrköping på fredagen under de tidiga eftermiddagstimmarna.
- Det har blivit i stora drag så som vi förutspådde. Vid kusterna har det varit stormbyar, men inte inne över land än så länge. Vindstyrkan nu är lite mer än hälften av stormen Gudruns. Men vilka konsekvenser den här stormen för med sig är ju omöjligt att veta ännu, säger Sten Laurin.
Det var för tre dagar sedan som SMHI gick ut och varnade för att den värsta stormen sedan Gudrun var i antågande. Sedan dess har telefonerna gått varma.
- Jag satt ensam här i går kväll. Det sista samtalet fick jag klockan halv tio fast jag skulle sluta klockan åtta, berättar han.
SMHI har en hel del fasta kunder som regelbundet vill ha information, vare sig det stormar eller inte. Det är tidningar som ska göra vädersidor och radiostationer och webb-tv-kanaler som vill ha prognoser för utsändningar. Det är också energibolag som med jämna mellanrum vill veta exakt på graden hur temperaturen ska bli.
- Men vid sådana här tillfällen är det fler nyhetsredaktioner än vanligt som vill ha information. Jag går mellan telefonen och ljudstudion. Sedan vill någon ha ett inslag för webb-tv. I dag på morgonen var det tätt mellan intervjuerna, berättar Sten Laurin.
Privatpersoner kan också ringa och ställa frågor om vädret.
- Vi har en tant i Småland som ringer varje gång vi varnat för åska och vill veta hur mycket det ska bli just där hon bor. Hon är antagligen jätterädd för åskan.
Eftersom SMHI:s medieavdelning tar betalt för sina vädertjänster kan ett oväder av det här slaget bli en verkligt god affär.
- Men de mest lönsamma tillfällena är fredags- och lördagskvällar på somrarna. Då ringer folk och vill veta om det är risk för skurar i Stockholmsområdet, eller om de kan ta fram grillen, berättar Laurin.
Men en del ringer för att skälla av sig också. Sedan betaltjänsternas införande har toleransen för felaktiga prognoser blivit mindre.
- Folk betalar dyra pengar och har ingen förståelse för att det kan slå fel ibland. Vi gör ju inte avsiktligt fel. Men man kan inte förutse allting.
Temperaturer är vi ganska träffsäkra med att förutspå, men när det gäller nederbörd kan det vara svårare, förklarar han.
Kallare väder framöver
På väggen ovanför Sten Laurins skrivbord hänger utskrifter av kartor med prognoser för kommande vecka.
- I allra värsta fall skulle det kunna bli en ny storm och snöfall fram emot tisdag. Men prognoserna är mycket osäkra ännu. Det vi kan säga är att det i alla fall blir kallare framöver. Natten till söndag ser det ut att bli frost, säger han.
Det blåser fortfarande kraftigt utanför fönstret på SMHI, men solen tittar fram ur molntäcket.
- Stormen kommer att ha passerat senare under eftermiddagen. Då har vi uppehåll och sol igen. Men de rikstäckande medierna kommer nog att fråga om ovädret i Norrland under några timmar till, säger Sten Laurin.
Sedan bedarrar nog stormen även på SMHI:s medieavdelning. För den här gången.