Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ottosson öppen för plats i riksdagen

Mattias Ottosson (s) har varit kommunstyrelseordförande i Norrköping i snart åtta år. Och han har ännu två år kvar innan han fyller fyrtio. Nu har flera s-föreningar föreslagit att han ska ställa upp i riksdagsvalet 2010. Ottosson är inte ointresserad.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2009-01-19 07:51

Jag stämde träff med honom för att fråga varför han vill bli riksdagsman.

Har du tröttnat på kommunpolitiken Mattias?

– Nej, det har jag inte. Men stannar jag för länge så ökar risken att jag kommer att tröttna vad det lider. Och stannar jag kvar tills partivännerna måste ”bära ut en” så är det för sent att prova på något annat. Dessutom tror jag att det är bra för mitt parti om det finns folk med kommunpolitiska erfarenheter i riksdagsgruppen.

I dag har Billy Gustavsson den ”manliga” riksdagsplatsen för s i Norrköping. Blir det strid mellan honom och dig nu?

– Allt som har hänt är att några s-föreningar frågat om de får föreslå mig till riksdagslistan. Och det är ok för mig. Hur saker och ting sedan utvecklas får vi se. Det är en lång väg att gå innan partidistriktet har ett färdigt förslag till valsedel.

Socialdemokraterna i Östergötland har bestämt att listorna till kommun, landsting och riksdag ska vara klara redan i höst. Så du och alla andra hugade kandidater måste bestämma er snabbt. Kommer du att kandidera både på kommun- och landstingslistan?
– Hamnar jag på riksdagslistan så ställer jag inte upp i kommunalvalet. Man ska inte sitta på alltför många och tunga uppdrag. Det är inte bra vare sig för demokratin eller för en själv som människa.

Under dina första år som kommunstyrelseordförande påstods det saker som att du var en svag ledare, saknade handlingskraft och att du inte räckte till i debatten. Hur har du påverkats av den kritiken?

– Man ska komma ihåg att jag trädde till i ett besvärligt läge. Norrköping var en klassisk arbetarstad som hade genomgått flera stora kriser och omvälvningar. Universitetet, den ökande rörligheten och en växande tjänstemarknad hade på allvar börjat förändra staden. Flera av de gamla och starka ledarna hade lämnat politiken. Jag var ung och oprövad. Jag står för ett modernt ledarskap som är så långt från en ”röd patriark” som man kan vara. Det var inte så konstigt att det blev lite oro i leden. Jag var själv orolig för hur det skulle gå.

Men nu har du alltså styrt kommunen i åtta år.
Hur har Norrköping utvecklats under de här åren?

– Det mesta har gått i rätt riktning. Vi har kunnat bygga och investera för framtidens jobb, kommunikationer och bostäder. Befolkningen ökar och vi är inte längre lika sårbara som vi var när ett fåtal stora industrier dominerade arbetsmarknaden. Tillsammans med Linköping är vi på väg att skapa en allt större och mer dynamisk stadsregion. Ett av de få riktigt stora problemen vi har är långtidsarbetslösheten. Många av de människor som tappade sina jobb i 1990-talets kriser har haft svårt att komma tillbaks i arbetslivet. Här måste vi satsa mer och bättre resurser.

 I Norrköping regerar sossarna tillsammans med vänstern och miljöpartiet. Det är första gången någonsin som s i Norrköping delar makten med andra partier. Är det bra med den här sortens blockpolitik?

– Vårt samarbete fungerar bra, men visst är det en omställning för många. Att vi samarbetar i ett regeringsblock med v och mp innebär inte att vi låst in oss. I många viktiga och stora ekonomiska frågor lyckas vi ofta hitta en samsyn med de flesta av partierna i oppositionen.

Hur ledsen blev du när IFK åkte ut från allsvenskan precis när kommunen började bygga en ny Idrottspark för 300 miljoner kronor?
– Jag är något av en idrottsnörd. Ju fler lag som spelar i de högsta serierna desto bättre. Idrottsparken byggs däremot inte för nästa fotbollssäsong. Parken ska göra nytta för Norrköping under flera decennier framåt. Arenor är viktigt för en stad som vill växa. De Geerhallen, nya Stadium Arena, Flygeln och nya Idrottsparken - tillsammans utgör de en rejäl injektion för kultur- och idrottslivet i stan.

Till sist, är det sant som sägs att du vill bygga ett kärnkraftverk i Norrköping?

– Jag tillhör den breda krets av socialdemokrater som anser att kärnkraften ska utvecklas. Industrin, jobben och klimatet behöver energi som är prisvärd och klimatsmart. Det kanske räcker med att ”trimma” de aggregat vi redan har. Men skulle det någon gång i framtiden behöva byggas nya reaktorer så tycker
jag det vore märkligt av mig att utesluta Norrköping som byggplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om