Höghastighetsbanan, som ska vara trafikerad 2028, knyter samman Stockholm, Sörmland och Östergötland, bland annat via Skavsta flygplats.
– Det är en ny möjlighet att kombinera arbete, studier och boende, sa Trafikverkets projektchef Ali Sadeghi när han talade på Östsvenska handelskammaren.
Ostlänkenprojektet är så stort att det är svårt för folk att ta till sig vad det kommer att betyda för vår region, sa Johanna Palmér, VD för Handelskammaren.
Järnvägsplaneringen är i gång och någonstans 2017-2021 blir det successiv byggstart. Vem eller vilka, om det blir spanjorer eller andra européer som tar hem jobbet, värt 35 miljarder kronor, är inte klart.
Ali Sadeghi pekade också på alla kringjobb Ostlänkenprojektet ger. De som jobbar med det behöver restauranger och frisörer, och det kommer att behövas elinstallationer, VA-anslutningar och snabb hantering av bygglovsärenden.
– Det finns oändliga möjligheter. Det är viktigt att tänka på har man kan matcha upp det här.
Det nya Resecentrum som ska byggas och utvecklingen av Butängen och inre hamnen, kommer att förvandla stadsbilden i Norrköping totalt.
– Använd Ostlänken som en hävstång för stans utveckling, sa Ulf Arumskog, utvecklingschef och samordnare vid Norrköpings kommun.
– Släpp in näringslivet direkt. In med näringslivet redan i detaljplanearbetet, var ett råd från publiken under den efterföljande diskussionen.
Handelskammaren lanserade i går ett företagsnätverk för kraftsamling inför Ostlänken.