– Som en av regionens kulturaktörer känner vi oss manade att kommentera den kulturpolitiska orkan som blåst in över Östergötland och som fått genklang i hela landet, säger teaterchef Nils Poletti.
– Och det gör vi genom att nu sätta upp en skildring av samtiden under ledning av ett enda förträffligt, kommunalt superkontor som jobbar för att skapa en blomstrande gemenskap hos kommunens invånare. Här finns inget armlängds avstånd och här hörs varje medborgares röst, och alla förslag från den kommunala förslagslådan tas på största allvar!
"Med humor och syrlig samhällssatir tas publiken med på en reflekterande resa genom vår samtid", skriver Östgötateatern och fortsätter:
"Superkontoret – en kommunal förvaltningsrevy bjuder på sketcher från det storslagna till det splittrade, från det ihoptejpade till det genomtänkta." Spelperioden på stora scenen i Norrköping är 24 februari till 23 mars.
Den politiska revyn ersätter farsen "Tjong i medaljongen".
– Vi fick inte riktigt den att flyga och samtidigt hände det så mycket i det politiska livet i Östergötland. Det kändes: Varför pratar vi inte om det här istället? säger Nils Poletti som regisserar revyn som han skrivit tillsammans med ensemblen, Peter Jansson, Caroline Harrysson, Lisa Hu Yu och Jesper Barkselius.
Kulturbråket och nya tillväxtkontoret i Norrköping och utförsäljningen av kulturcentrumet Skylten i Linköping – här finns mycket material för en revy, som ska spelas i båda städerna.
– Det finns mycket att prata om, som handlar om en politisk riktning, hur man ska se på saker och ting. Föreställningen kommer att spelas i både Norrköping och Linköping och då kommer vi att ha en Linköpingsversion och en Norrköpingsversion. Det är inte bara en Norrköpingsföreteelse det här, utan jag skulle vilja mena att det här är en revy om politiker och kommunal förvaltning och de finns ju överallt, säger Nils Poletti.
Tittar man på bilden så är det ju väldigt likt Borgerlig samverkan och SD?
– Jaha, är det det? Politiker ser ut som politiker ser ut, tänker jag, säger Nils Poletti som menar att det kan vara vilka politiker som helst.
Bakom de fyra skådespelarna på pressbilden hänger en bild av Margaret Thatcher som Sophia Jarl (M) har som uttalad förebild, och en piltavla med LiU-professorn Stefan Jonsson som kritiserat kulturpolitiken i Norrköping. På ett blädderblock ser man också spelet "Hänga gubbe" där ordet man är ute efter är "kulturelit".
Du är inte rädd att du drar på dig politikernas vrede? Det är ju de som ger anslag till teatern?
– Vad lever vi i för demokrati om vi är rädda för det? Det är ju jättekonstigt. Om jag skulle gå omkring och vara rädd för att stöta mig med politiken, då har vi inte längre en demokrati. I nuläget är det ingen politiker som namnges.
Ett superkontor som innehåller allt och som ska lösa alla problem är tacksamt att göra revy om, med sketcher om allt från sport och sopsortering till äldrevård och skola, menar Poletti.
– Huvudmålet med det här är att folk ska ha roligt, och roligt är ju när man kan skratta åt eländet och inte bara bli ledsen eller deppig.
– Jag brukar säga att revy lämpar sig väldigt väl för lågkonjunkturer, för folk behöver få någonting att skratta åt i dystra tider, säger Nils Poletti.
Revyn handlar inte bara om politik, säger Poletti, även om det är en röd tråd i föreställningen. Han utlovar också en del nonsens och sång.