Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Östgötamusiken nobbar bolag

Östgötamusiken säger nej till att ingå i scenkonstbolaget i den nuvarande utformningen av förslaget.

NORRKÖPING2014-04-02 12:50

– Ska man starta ett gemensamt scenkonstbolag för hela länet, så ska man ha en ordentlig kulturplan att utgå från. Det finns inte, säger Anders Lindgren, ordförande i Östgötamusikens styrelse.

– För det andra tycker vi att vi är så liten i den här verksamheten att vi inte får utrymme för utveckling i framtiden, om vi går in under nuvarande förutsättningar.

Stiftelsens inriktning är att erbjuda kvalificerad musikkultur i hela länet, något styrelsen måste slå vakt om.

– Vi vill ha tydliga och klara garantier för att vi verkligen kan få utrymme att jobba som vi ska göra, enligt stadgarna, säger Anders Lindgren.

För en dryg vecka sedan meddelade Östgötamusikens styrelse sitt ställningstagande till ansvariga politiker i Norrköping, Linköping och landstinget.

Av skrivelsen framgår att Östgötamusiken inte ser några hållbara skäl för att ingå i scenkonstbolaget. Därför avböjer styrelsen erbjudandet att vara med.

Östgötamusiken, med säte i Linköping, skulle bli den minsta parten i ett scenkonstbolag. Med sina nio procent av bolagets totala omsättning skulle man få svårt att hävda sig mot Östgötateatern och Norrköpings Symfoniorkester, som är lokaliserade i Norrköping.

Östgötamusiken har redan en stark regional förankring, och någon ekonomisk motivation att ingå i bolaget ser man inte. Det extra bidrag som erbjuds från landstinget och Linköping vid ett bildande av ett scenkonstbolag riskerar att gå till att täcka underskotten hos symfoniorkestern. Östgötamusiken befarar också att längre beslutsvägar försämrar den flexibilitet som man har idag.

Norrköpings kommunfullmäktige tog i måndags beslut om att gå vidare med scenkonstbolaget, under förutsättning att Linköping och landstinget fattar motsvarande beslut.

Fullmäktige tog även ett tillägg, som går ut på att företrädarna för kulturinstitutionerna ska vara mer involverade i det fortsatta arbetet. En direkt följd av den kritik som framförts från bland annat facken på de tre institutionerna och från Anders Lindgren, som menar att de som verkligen kan kultur inte varit med i processen.

Kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) har framfört att idén om ett scenkonstbolag inte faller om Östgötamusiken väljer att ställa sig utanför.

Dörren är inte helt stängd från Östgötamusikens sida.

– Det är vår förhoppning att vi kan diskutera vidare, säger Anders Lindgren.

Fakta om Östgötamusiken

Östgötamusiken är en stiftelse stiftad av landstinget i Östergötland.

Bedriver verksamhet på uppdrag av Regionförbundet Östsam och Linköpings och Norrköpings kommuner.

Har det så kallade länsmusikuppdraget i Östergötland.

Finansiering 2013:

Kulturrådet via Östsam 8,9 miljoner, landstinget/Östsam 3,4 miljoner, Linköpings kommun 2,4 miljoner, Norrköpings kommun 431 tkr. Egna intäkter: 2,4 miljoner.

Verksamhet:

Östgöta Blåsarsymfoniker, Crusellkvintetten, Östgöta Brasskvintett, Östgötabandet, samt frilansartister.

567 konserter 2013

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om