– Vi har beslutat att sälja restaurang Knäppingen, berättar Thomas Hallgren som äger företaget tillsammans med Karin Elebring. Det känns på ett sätt lite vemodigt, eftersom Knäppingen, med sina fantastiska lokaler, var vår allra första restaurang.
– Men allt har sin tid och inget varar för evigt. Så efter exakt tio års drift, känner vi oss redo att lämna över rodret för Knäppingen till nya ägare, vilket vi nu gör vid årsskiftet. Samtidigt går vi vidare med nya projekt, bland annat genom att öppna en ny hamburgerrestaurang på Drottninggatan.
Hamburgare är inte vad man förknippar Östgöta Kök med i matväg?
– Kanske inte, men vi vill ha allt större bredd på vårt matutbud och våra restauranger och själv älskar jag hamburgare, säger Thomas Hallgren. Vi kommer att mala allt kött själva och använda lokalt kött från trakten.
Vad ska restaurangen heta?
– Den ska heta Burgers & Bangers, där vi kommer att ha Stefan Lindé som delägare. Och restaurangen kommer att inhysas i gamla Skafferiets lokaler, samma kvarter där vi redan har Ardor och hotellet på Hospitalsgatan, men hamburgerrestaurangen kommer att läggas i lokalerna som vetter ut mot Drottninggatan. Och innergården kommer att fungera som uteservering även för hamburgerian.
Dessutom har ni även matlagningen till 400 elever på Curt Nicolingymnasiet i Finspång, men hur fungerar det rent praktiskt?
– Det fungerar jättebra. Vi lagar maten i Norrköping, kyler snabbt ner den och levererar den till Finspång. Sedan har vi kockar på plats i Finspång, som tar hand om maten där, samtidigt som vi lagar vissa delar av maten där i Finspång.
Men det är inga problem med kvaliteten, när ni kyler ner maten?
– Nej, det här blir mycket bättre, än om man skulle hålla på att köra omkring med varm mat till andra orter. Det handlar om en snabb nedkylning och därmed blir maten som nylagad i Finspång. Så vi har alltid brunnit för det här med kvalitetsmat till både äldreboenden och skolor och försöka leverera bra mat till en rimlig peng. Inte minst efter all kritik som framförts, så därför vill vi försöka pressa priserna och ändå erbjuda bra mat.
Dessutom har ni fått fina utmärkelser under 2014, som årets företagare i Norrköping och Hagdahlspristagare i Linköping?
– Ja, och det här är något vi är ödmjukt tacksamma och stolta över, så det känns onekligen som vi kommer stärkta inför tioårsjubileet under 2015, fastslår Thomas Hallgren.