Östergötland med på tåget
ÖSTERGÖTLAND: Citybanan är överlägsen ett tredje järnvägsspår genom Stockholm.Det anser regeringens utredare Hans Rode.Men projektet beräknas kosta 15,9 miljarder kronor.Nu föreslås att Östergötland - som drar nytta av banan - också ska betala.
Regeringen får bakläxa av sin egen utredare, Hans Rode, som snabbutrett frågan om Citybanan. Foto: Scanpix
Foto:
Hans Rode, tidigare chef på Vägverket i Stockholm, fick i uppdrag att snabbutreda förutsättningarna. Slutsatsen som presenterades igår blev: Bygg Citybanan. Alltså ett bakslag för regeringen.
Glädje i länet
- Citybanan kan skapa en expansiv utveckling i Mälardalen och Östergötland. Tredje spåret är en kompakt Stockholmslösning, säger Hans Rode till TT.
Förslaget att gå vidare med Citybanan välkomnas i Östergötland av Östsam, Norrköpings kommun och Ostlänkens vd.
- Det är positivt för Ostlänken och bra för den regionala utvecklingen av Fjärde storstadsregionen, säger Eva Andersson, kommunalråd.
- Det är jättebra, säger Per Sandström, vd, Ostlänken. Vi har inte velat gå in och diskutera det här tidigare. Men det är klart att vi känt oro för att man tar till en lösning som inte räckt till.
Sandström syftar på att ett tredje järnvägsspår skulle vara fullt utnyttjat redan när det tas i drift (tidigast 2017-2020). Den lösningen ger inga vidare expansionsmöjligheter och dessutom kräver den att ett körfält på Centralbron försvinner.
Medan Citybanan, som skulle kunna tas i bruk 2017, kan få en kapacitet på 38 tåg i timmen jämfört med 24 idag. Med ytterligare investeringar kan volymen ökas upp till 54 tåg i timmen.
Hans Rode beräknar kostnaden för Citybanan till 15,9 miljarder kronor, det är nästan tre gånger mer än en ytspårslösning. Men merkostnaden uppskattas stanna på 5,1 miljarder.
Kommuner och landsting i Östergötland och Mälardalen föreslås vara med och betala merkostnaden. Detta eftersom Citybanan kan öppna möjligheter till en expansiv utveckling och ge betydande samhällsekonomiska intäkter.
- Jag bedömer att mer än tre miljarder kr i nuvärde av de samhällsekonomiska intäkterna faller på dem, skriver Rode.
Men Jan Owe-Larsson, tillträdande ordförande i Östsam, är tveksam till finansieringsförslaget - och understryker att Citybanan är en del av ett nationellt järnvägssystem.
- Infarten till Stockholm är viktig för hela Sverige. Och Ostlänken tar heller inte slut i Linköping utan ingår i Europakorridoren. Vi välkomnar dock att det blir förhandlingar eftersom det ger oss möjlighet att få med Ostlänken i diskussionerna, säger Jan Owe-Larsson.
Regeringens utredningsman Carl Cederschiöld föreslås få i uppdrag att förhandla med kommuner och landsting om en gemensam finansiering.
- Det är inte orimligt att de som får största nyttan hjälper till och drar sitt strå till stacken, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!