Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Oroande många elever är borta"

Närmare 300 högstadieelever var borta från skolan mer än en dag i veckan under höstterminen 2015. Det framgår av rapporten "Oroande skolfrånvaro i Norrköping".

Koll på läget. "Vi har blivit duktiga på att registrera elevers närvaro redan från lågstadiet", säger utbildningsdirektör Mats Olsson.

Koll på läget. "Vi har blivit duktiga på att registrera elevers närvaro redan från lågstadiet", säger utbildningsdirektör Mats Olsson.

Foto: Fredrik Jonson

NORRKÖPING2016-03-09 09:00

För att få bättre resultat i skolan måste eleverna vara närvarande. Därför jobbar Norrköpings kommun med att få bukt med skolket, eller den ogiltiga frånvaron som man säger.

– Ju mer vi letar desto mer frånvaro upptäcker vi vilket kan bli lite missvisande i statistiken, säger Cecilia Nordqvist, sakkunnig på utbildningskontoret.

Hon överlämnade nyligen en rapport till utbildningsnämnden med rubriken "Oroande skolfrånvaro i Norrköping".

– Under höstterminen 2015 har 430 elever i Norrköpings kommunala skolor registrerats som frånvarande 25 procent eller mer av sin lektionstid och 2640 elever var frånvarande 10 procent eller mer av tiden, skriver Cecilia Nordqvist. Av de 430 eleverna går 288 på högstadiet.

I början av december 2015 fanns 98 elever i de kommunala grundskolorna som anmälts till utbildningskontoret på grund av "oroande frånvaro" efter att de varit borta från skolan i mer än en månad. Det är 29 fler än föregående år. På de fristående skolorna fanns det 51 elever med "oroande" frånvaro.

Utbildningsdirektör Mats Olsson har inte fått några indikationer på att skolket har ökat i Norrköping. Bedömningen är istället att kommunen idag har bättre koll på eleverna. Detta sedan man för cirka två år sedan började jobbat intensivt med att kartlägga elevers frånvaro, i samband med projektet "Alla barn i skolan", som bland annat går ut på att stödja elever som har hög frånvaro i skolan.

– Vi har blivit duktiga på att registrera elevers närvaro redan från lågstadiet, säger Mats Olsson.

Kommunen har dels infört registreringssystemet Dexter, som lärare är skyldiga att fylla i efter varje lektion, dels har man infört närvaroansvarig personal på varje skola. Om en elev är frånvarande utan giltigt skäl skickas automatiskt ett sms till vårdnadshavaren.

– Det här gör att skolan och föräldrarna, delar på ansvaret, säger Mats Olsson.

Han betonar vikten av att vara vaksam och försöka se mönster.

– Till exempel om en elev ofta är borta på måndagar eller från ett visst ämne, säger Mats Olsson och framhåller att det ofta går att se tecken redan i ung ålder.

Tidiga insatser är, enligt Olsson, bästa sättet att få bukt med skolket som brukar eskalera i tonåren.

Enligt rapporten "Oroande skolfrånvaro i Norrköping" finns det skolor som inte är lika bra på att registrera elevernas närvaro. Borgsmoskolan och Söderporten är de högstadieskolor som är sämst på att rapportera skolk, där 36 respektive 27 procent av lektionerna inte registrerades under höstterminen 2015.

Fotnot: Det går cirka 1300 elever i varje årskurs i grundskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om