Under 2013 flyttade 928 nyanlända som fått uppehållstillstånd i landet till Norrköpings kommun.
– De som kommer till Norrköping har flyttat hit på egen hand. Det här kan inte politikerna göra något åt, säger Pontus Karlbom.
Det är bara platserna, som Arbetsförmedlingen och Migrationsverket, anvisar som en kommun kan tacka nej till.
– Endast en person togs emot på anvisning i Norrköping.
Orsak: Det finns inga lediga bostäder.
TrångboddhetMen trots den stora bostadsbristen så väljer många att börja sina nya liv i Norrköping. De flesta flyttar in hos släktingar och bekanta från hemlandet vilket leder till problem med trångboddhet.
– Att bo trångt med andra familjer är ju inte det bästa sett ur ett barnperspektiv, säger Pontus Karlbom.
Som reglerna är idag behöver du inte ha en egen bostad för att få etableringsersättning, det vill säga den ersättning som nyanlända flyktingar får istället för försörjningsstöd, från staten.
– Det räcker att du har en care-off-adress.
Pontus Karlbom tycker att man borde ha ett ordnat boende innan staten betalar ut etableringsersättning. Det skulle, menar han, gynna integrationen och etableringen av de nyanlända.
– Givetvis ska alla kunna flytta vart man vill men det bör ju ske till en ort som har bostad, där det finns jobb eller en utbildning, fortsätter han.
Färre i LinköpingNorrköping, Kinda, Motala och Finspång toppar listan på länets kommuner som tagit emot flest flyktingar sett till befolkningsmängd. (Se faktaruta).
Linköpings kommun tog emot 490 flyktingar förra året vilket nästan är hälften jämfört med Norrköping.
– Det är inte lika många som vill bo i Linköping. Att det blir så är naturligt om man har släkt och vänner i Norrköping.
"God politisk vilja"Enligt Pontus Karlbom har politiker och tjänstemän i länets samtliga kommuner en sund inställning till flyktingmottagandet.
– Den politiska viljan att ta emot nyanlända här är god. Vi har en bra dialog mellan politiker och tjänstemän där inställningen är att "vi måste vara med och ta vårt samhällsansvar", säger Pontus Karlbom.
Så är det inte på andra ställen i landet, menar han.
– Mina kollegor på andra länsstyrelser är inte alltid välkomna när de ska förhandla om hur många flyktingar som kommunerna kan ta emot, säger Pontus Karlbom.
– Det är ofta kommuner som inte har haft så stor inflyttning som vägrar, säger Pontus Karlbom.