Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Orden gör mer ont än slagen

Mobbning i skolan kan vara mer än fysisk misshandel.
- Ord är värre än slag. Ett slag går över, blåmärket försvinner, men ord som hora eller bög sitter kvar, säger Sara Isik, 13.

Madeleine Lundberg, Veronica Ayala Carlsson och Daniella Werin från Hagagymnasiet pratade mobbning med sexorna på Navestadsskolan under en heldag på fritidsgården Frinavet. "Ord är värre än slag", menade Sara Isik, 13, sittande, i mitten, klädd i rött och svart.

Madeleine Lundberg, Veronica Ayala Carlsson och Daniella Werin från Hagagymnasiet pratade mobbning med sexorna på Navestadsskolan under en heldag på fritidsgården Frinavet. "Ord är värre än slag", menade Sara Isik, 13, sittande, i mitten, klädd i rött och svart.

Foto: Fotograf saknas!

NORRKÖPING2007-03-23 06:00
Igår deltog hon och de andra i årskurs 6 på Navestadsskolan i den heldag mot mobbning som sju tjejer från Hagagymnasiet anordnade som sitt slutarbete på barn- och fritidsprogrammet.
Tre klasser var det som samlades på fritidsgården Frinavet under torsdagen, för att se filmer från antimobbningsorganisationen Friends och diskutera olika lösningar på mobbningssituationer.
FÖ: Vad gör du om någon blir mobbad?
- Då skulle jag gå fram till han som mobbar och säga: "Vad håller du på med?" säger Sara Svensson, 12.
Är det mycket mobbning på skolan?
- Nej, säger Sara och kompisarna Olivia Bohman och Angelica Brolin håller med.
- Vi har en mobbningsplan som vi arbetar efter, säger läraren Lisabeth Alfon och berättar att man snabbt tar tag i olika situationer, och samlar berörda elever och föräldrar.
Mobbning kan vara mer än slag, det var alla överens om, det kan också vara skitprat bakom ryggen eller utfrysning. Och det kan vara att bli kallad för ord som hora, fitta eller bög. Ord som gör ont och sitter kvar.

"Våga säga till"
Vilket är bästa sättet att ta itu med mobbning i skolan? undrade Daniella Werin, Veronica Ayala Carlsson och Madeleine Lundberg under en övning med eleverna.
- Jag tycker att vuxna ska ta mer ansvar. Man ska våga säga till, säger en elev.
Vem ska man flytta på, den som mobbar eller den som bli mobbad?
- Den som mobbar, säger en elev.
- Inte på någon. Man ska prata med varandra, säger en pojke.

"Allas ansvar"
Men vem ska egentligen ta hand om det här med mobbningen? undrar en kille.
- Vi! Alla måste ta hand om det och se till att det stoppas, svarar Veronica Ayala Carlsson som själv för fyra år sedan gick på Navestadsskolan.

Det händer saker
Hon ser hur mycket bättre det blivit på skolan sedan hennes tid.
- Det har hänt jättemycket på kort tid. De har tagit tag i problemet, säger Veronica som tycker att mötet med sexorna varit bra.
- Många har en tuff attityd, men man ser att de är snälla. De är verkligen bra personer, de vet att det är fel med mobbning, säger hon med tydlig ömhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om