– En förutsättning för att en resning ska kunna begäras är att man kan ta del av provsvaret, men provet verkar ha slarvats bort och aldrig hittats, säger chefsåklagare Torsten Angervåg.
Den åklagare som hade ärendet 2013 arbetar inte längre kvar vid åklagarkammaren i Norrköping och kan därför inte berätta utifrån sin utredning som låg till grund för åtalet i tingsrätten. Men chefsåklagare Torsten Angervåg menar att även om man haft provsvaret så hade det kanske inte varit till fördel för målsägaren.
– Man ska komma ihåg att även om vi haft dna så innebär inte det per automatik att mannen hade dömts. Dna kan också innebära att man kan avföra misstänkta från utredningen, säger Torsten Angervåg.
I fall där det inte finns några vittnen, kan det även om man hittar dna, vara svårt att bevis att det skett en våldtäkt. Hävdar mannen att det skett ett frivilligt samlag, eller efter lagändringen ett samlag med samtycke, är det ofta så att ord står mot ord.
I det aktuella fallet där provsvaret tappats bort och aldrig återfunnits, varken då som en del av utredningen, eller efteråt, kan målsågaren räkna med någon form av skadestånd. Varken från rättsväsendet eller från sjukvården.