Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Öppet brev till Fridolin

Säkerställ tillsammans med Skolverket att miljonerna till kommunerna verkligen går till fler lärare.

Öppet brev. Sophia Jarl (M) skriver brev till Gustav Fridolin (MP).

Öppet brev. Sophia Jarl (M) skriver brev till Gustav Fridolin (MP).

Foto: Magnus Andersson

NORRKÖPING2015-11-27 14:30

Det skriver oppositionsrådet Sophia Jarl i ett öppet brev till utbildningsminister Gustav Fridolin.

Det gör hon mot bakgrund av att hon misstänker att 6,4 miljoner av de 26 miljoner kronor som Norrköping fått i statsbidrag för 50 nya lärare använts för att täcka ett underskott inom grundskolan.

Hon efterlyser en kontrollverksamhet som ser till att pengarna verkligen går till det de ska.

I prognosen för skolenheterna i Norrköping för 2015 ligger ett underskott på 12,9 för grundskolan, inklusive interkulturella språkenheten och fritidsgårdar, och ett underskott på 10,6 miljoner för gymnasiet.

Gymnasiet har fått veta att det är okej med ett underskott, medan budskapet till grundskolan är att fortsätta spara.

För hela utbildningsnämnden redovisar man en nollprognos.

– För några veckor sedan gick man ut stolt och talade om att vi fått 26 miljoner från den nya regeringen till att anställa 50 nya lärare, säger Sophia Jarl.

Hon pekar på att man nu plockat in 6,4 miljoner kronor i årets budget, en post som heter "statsbidrag lågstadiesatsningen".

– Om man inte hade gjort det hade det inte blivit noll på sista raden, säger hon.

Statsbidraget är avsett för att öka lärartätheten. Sophia Jarl säger att hon inte fått svar på vad de 6,4 miljonerna använts till.

Hon menar att det borde vara lätt att redovisa vad de gått till, hur många lärare man anställt. Hennes tes är man "siffertrixat" och tagit 6,4 miljoner av pengarna som var avsedda till de 50 lärarna, för att täcka ett underskott. Pengarna som är kvar räcker bara till 40 lärare, menar hon.

Samtidigt är budskapet till rektorerna på grundskolan att fortsätta spara, säger hon, och undrar hur det går ihop med budskapet om personalförstärkningar i skolan.

Fredrik Franzén (L) är vice ordförande i utbildningsnämnden. På frågan om man trixat och räknat baklänges och använt pengarna för att täcka ett underskott, som Jarl befarar, svarar han:

– Nej, det har vi inte gjort.

En fjärdedel av de 26 miljonerna i statsbidrag använder man 2015 och resterande tre fjärdedelar 2016, enligt Fredrik Franzén. Pengarna ska användas till personaltäthet i lågstadiet, en process som just inletts.

– Vi kommer att få en redovisning av utbildningskontoret hur pengarna har använts.

Grundskolans underskott väntas minska till årsskiftet, men hamnar det inte på noll finns det centrala pengar i nämnden, som inte gått ut till skolorna, som kan täcka det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om