I "Kriminalvårdens kapacitetsrapport 2024-2033" från i december konstateras att det kommer att krävas en ordentlig uppskalning av antalet fängelseplatser de kommande åren. Grunden till detta är Tidöavtalet som tagits fram av regeringspartierna M, KD samt L i samarbete med SD där en rad punkter handlar om att bekämpa den grova brottsligheten.
Här finns en mängd förslag som kommer att kräva ett ökat antal anstaltsplatser, några exempel är dubbla straff för gängkriminella, avskaffad mängdrabatt, straff för unga lagöverträdare med mera. Kriminalvården gör i rapporten bedömningen att det kommer att krävas 27 000 platser i häkten och anstalter 2033. Idag finns ungefär 9 000 platser.
Rapporten kommer fram till slutsatsen att det behövs fyra-fem riktigt stora anstalter – man gör nu en omvärldsanalys där man tittar på hur andra "jämförbara länder bygger, bemannar och driver verksamhet i anläggningar med 1 000-2 000 platser."
Det fängelse i Norrköping som ska byggas på ett 38 hektar stort område i Klingstad innehåller i planeringsstadiet 400 platser och beräknas stå klart 2028. Det förväntas skapa upp mot 300 nya jobb i kommunen till en början.
Men den politiska ledningen uttrycker nu förhoppningar att Norrköping skulle kunna komma i fråga när det gäller en av de nämnda jätteanstalterna.
– Kriminalvården har rapporterat till regeringen att det handlar om fem regioner och då pekar de också ut region Öst som en av dessa. Vi ser gärna att den storanstalten etableras i Norrköping och har även meddelat Kriminalvården att vi ser positivt på detta, säger kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).
– Vi ser att det finns potential i den geografiska plats som vi valt till det fängelse som nu planeras. Det är klart att det är skillnad i att bygga en anstalt med kanske 2000 platser jämfört med 400 men vi tog ju till storleken på denna plats ganska rejält så det skulle finnas möjligheter både till en utökning och kringaktiviteter.
Kriminalvården pekar i rapporten på att det kommer att behövas en stor nyrekrytering av personal och en anstalt av den dimension som det nu pratas om skulle förmodligen behöva minst 1000 anställda. Sophia Jarl tror dock inte att detta skulle vara ett problem.
– Vi har bra förutsättningar för att möta de här kompetensförsörjningskraven även om det kommer att bli utmanande men det blir det för alla regioner. Vi är ju en kommun som har lång erfarenhet av kriminalvårdsverksamhet: Vi har haft Kolmårdsanstalten, fängelset i Norrköping och så Skenäsanstalten. Nu har vi påbörjat ett arbete tillsammans med arbetsmarknadskontoret om hur vi kan skala upp möjligheterna att utbilda sig till kriminalvårdare, förklarar Sophia Jarl som tycker att Norrköping har goda förutsättningar att klara detta.
– Man kan också tänka sig universitetsutbildningar där man till exempel skulle kunna ha påbyggnadskurser för socionomer kopplat till kriminalvård, där får vi ha en dialog med universitetet.
Sophia Jarl säger att man tillsvidare jobbar på utifrån de planer som är beslutade, det vill säga det planerade fängelset med 400 platser:
– Sedan får regeringen bestämma om de ska fatta beslut i den riktning denna rapporten visar. Vi har sagt att vi är positiva och kommer att vara behjälpliga, det vore bra för Norrköping helt enkelt.