Det jublades högt när kulturminister Amanda Lind på tisdagseftermiddagen (via länk) förkunnade att Norrköpings Stadsmuseum fått den fina utmärkelsen av Sveriges museer och Svenska ICOM.
– Jag är glad, vi är glada, och stolta. Vi har ett jättekomplicerat år bakom oss, inte bara för pandemin. Frågor om självcensur har varit otroligt aktuella. Mest stolt är jag över medarbetarna, jag vet hur mycket de jobbar och hur mycket de kan. Det är viktigt för oss att sprida den kunskapen, säger museichef Maria Jönsson.
Femton svenska museum var nominerade till årets pris och på tisdagen återstod tre finalister; Norrköping, Gränna och Livrustkammaren i Stockholm.
Amanda Lind fick avslöja vinnaren:
"De stora samhällsfrågorna, stadens förflutna och publikens nutid bildar utgångspunkterna för...Norrköpings Stadsmuseum", läste kulturministern.
Priset instiftades 1994 och syftet är att lyfta fram ett museum som står ut genom sitt sätt att arbeta, vara inspirerande och nyskapande för branschen.
Stadsmuseets utställning "Medlöperi och motstånd", som handlade om 1930-talets nazism i Norrköping, blev mycket uppmärksammad och väckte nyfikenhet ute i landet.
"Museers oberoende är museers styrka, framför allt är det en grundläggande byggsten och förutsättning för att kunna bidra till samhällets demokratiska utveckling. Vi kommer även fortsättningsvis befinna oss vid brännpunkten av demokrati, yttrandefrihet och armlängds avstånd – det är vårt uppdrag och därmed vårt ansvar", skrev Maria Jönsson på museets hemsida.