Omega 3-fetter mot barnallergi
LINKÖPING: Barn till mammor som äter fiskolja under graviditet och amning får betydligt mindre allergiska reaktioner än barn som inte fått detta tillskott. Det visar en studie vid Linköpings universitet.
Studien startade 2005 och totalt har 145 gravida mammor från familjer med hög risk för allergi deltagit.
Från 25:e graviditetsveckan till och med tredje amningsmånaden fick de stoppa i sig nio kapslar med olja varje dag. Hälften fick fiskolja med hög halt av omega 3-fettsyror, andra hälften fick placebo i form av sojaolja.
Studien var dubbelblind, det vill säga att varken deltagarna eller forskarna visste vilka som fått vad.
Resultaten var tydliga. "Fiskoljebarnen" hade mindre än hälften så mycket reaktioner på ägg som placebogruppen. Just allergisk reaktion mot ägg i tidig ålder är starkt kopplat till utveckling av eksem och astma.
Barnen i studien har nu fyllt två år och testats för ägg, mjölk och katt och lämnat blodprov.
Även en immunologisk studie av mammornas blod visar på skillnad.
-Vi har kunnat visa att omega 3 påverkar mammans immunologiska profil åt ett mindre inflammatoriskt håll. Teoretiskt kan detta också påverka barnets immunsystem, vilket stöds av resultatet av pricktesterna, säger immunbiologen Malin Fagerås Böttcher, som lett studien tillsammans med barnallergologen Karel Duchen, i en kommentar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!