Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Olycksloket till Getå

För precis 100 år sedan, 1918, inträffade den fruktansvärda tågolyckan i Getå, då 42 människor omkom. I höst kommer olycksloket åter att passera Getå.

Ångloket och olycksplatsen vid Getå, sedd ovanifrån.

Ångloket och olycksplatsen vid Getå, sedd ovanifrån.

Foto: Privat

Norrköping2018-06-26 12:00

NORRKÖPING

– Det får inte bli något event, utan vi försöker uppmärksamma det här 100-årsminnet av den svåraste tågolyckan någonsin i Sverige, på ett värdigt sätt, säger Henrik Reuterdahl, chef för Tågtrafik vid Järnvägsmuseet i Gävle. 42 människor dog enligt vad man kom fram till.

Hur kommer ni att gå till väga?

– Måndagen den 1 oktober i år, är det på dagen 100 år sedan den här tragiska olyckan inträffade.

– Då uppmärksammar vi det här minnet genom att köra ett tåg, som kommer att dras av olycksloket F 1200, förbi själva olycksplatsen vid Getå. Tåget kommer att göra ett kort stopp vid själva olycksplatsen i Getå för en tyst minut, exakt klockan 19 då olyckan skedde.

– Vi har till och med fått SJ att ändra ett ordinarie tågs tid, för att vi ska kunna stanna på olyckaplatsen vid exakt rätt tidpunkt.

Och olycksloket fungerar fortfarande?

– Ja, det bärgades och lagades efter olyckan vid Getå och gick i trafik i Sverige till 1937. Sedan såldes det till Danmark där det gick i trafik till 1963, då SJ köpte tillbaka loket. Sedan har det varit placerat på museet och det fungerar fortfarande alldeles utmärkt.

Använder ni loket ofta?

– Nej, väldigt sparsamt. Senast vi körde med det här loket var 2014, då själva loket fyllde 100 år.

Vilka kommer att åka med tåget?

– Det blir inbjudna gäster som åker med tåget just den dagen, från bland annat SJ, Trafikverket, Länsstyrelsen, Räddningstjänsten, Polisen, kommunen, haverikommissionen och Sveriges geotekniska förening.

– Är det dessutom någon som har nära släktingband till någon som omkom vid olyckan, får de gärna höra av sig till oss, för att kanske kunna åka med den här tågturen.

Och allmänheten?

– Allmänheten kommer att få möjlighet att åka med tåget, draget av loket F 1200, lördagen den 29 september, då Kulturnatten arrangeras i Norrköping. Då kommer det här tåget att trafikera sträckan Norrköping - Kimstad ett antal turer.

Så den här tragiska olyckan kommer verkligen att uppmärksammas ordentligt?

– Ja, och förutom det jag nämnde tidigare kommer vi även söndagen den 30 september att hälsa alla som vill välkomna att besöka Norrköpings central klockan 11.00–16.00 där loket F 1200 kommer att stå. Då kommer det även att finnas möjlighet att träffa Järnvägsmuseets personal samt personal från Svenska kyrkan i och vid tåget.

Tilläggas kan att på söndagskvällen, dagen före olycksdatumet, kommer Svenska kyrkan att bjuda in till en minnesgudstjänst i Matteus kyrka i Norrköping med förre ärkebiskopen Anders Wejryd som officiant. Gudstjänsten föregås av kransnedläggning vid gravstenen för offren för olyckan, på Norra kyrkogården i Norrköping. Ättlingar och anhöriga till drabbade av olyckan är särskilt välkomna att delta.

Efter gudstjänsten hålls kyrkkaffe ombord på tåget under kvällen.

Järnvägsmuseet är Sveriges nationella museum för järnvägshistoria. Museet, som ligger i Gävle, är för närvarande stängt för renovering. Under tiden arrangeras resor med historiska tåg i hela landet och i Tåghallen, där delar av det järnvägshistoriska kulturarvet förvaras, går det att uppleva det bästa ur samlingen vid ett antal tillfällen fram till nyöppningen som är planerad till 2020. Järnvägssamlingen håller internationell toppklass och består av över 300 fordon från mitten av 1800-talet till idag, däribland Prins August som är det äldsta, driftklara lokomotivet i världen. Järnvägsmuseet grundades 1915 och är sedan 1 januari 2018 en del av Statens maritima museer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om