Olagliga skyltar längs vägarna
De flesta reklamskyltar vi ser längs vägarna är olagliga. En del finns uppe hela året, men på sommaren blir de fler och sitter ibland så olämpligt att de kan vara en trafikfara.
För den här McDonalds-skylten finns det, enligt Norrköpings kommun, inget bygglov, och markägaren borde därför ansöka om tillstånd i efterhand för att få ha skylten uppe. Foto: Robert Svensson
Foto: Fotograf saknas!
Reklamskyltar längs med vägarna måste godkännas av Vägverket, Länsstyrelsen eller kommunen, beroende på vart de sätts upp.
Det finns flera anledningar till att uppsättning av skyltar regleras. En är att reklamskyltarna stör naturen, men den största anledningen är att skyltarna som sätts upp utan lov kan innebära en trafikfara.
Vägverket
- De sätts kanske upp på olämpliga platser, där de skymmer sikten, eller så har de så liten text att föraren måste rikta så stor uppmärksamhet på att läsa skylten att han eller hon blir en trafikfara, säger Chester Bernsten på Vägverkets huvudkontor.
Längs de stora vägarna har vägverket ansvaret för att se till att de olagliga skyltarna inte sätts upp. När det ändå kommer upp skyltar försöker vägverkets entreprenörer att hålla efter och se till att de tas ner.
- Framförallt sommartid sätts det upp många skyltar och vi är ålagda av vägverket att ta ner dem eftersom de stör uppmärksamheten, säger Håkan Ericsson på NCC i Norrköping, som har hand om den här regionen.
- Då tar vi ner den och lägger den vid vägkanten och klistrar på en lapp från vägverket som säger att de måsta ta ner skylten. Kommer den sedan upp igen tar vi den med oss till kontoret och vill de ha tillbaks den får de komma och hämta den här.
Hur hårda de är med att ta ner skyltarna beror lite på vad de är av för slag. Skyltar de om något som bara pågår en kortare tid så kanske de får sitta kvar.
- En del hinner vi ju inte ens märka, som till exempel om det är en husförsäljning en lördag. Då sätts skyltarna upp på fredagskvällen och tas ner under helgen, så de brukar vi inte bry oss om, säger Håkan Ericsson.
Tyvärr är det många som lämnar kvar gamla skyltar även efter att det de annonserar för är över.
- Värst är sådana där evenemangsskyltar, säger Bosse Ahlstedt, även han på NCC.
- De sätter upp en massa skyltar överallt och sen är det ingen som tar ner dem.
Länsstyrelsen
Det här gäller dock bara skyltar som står intill vägarna som vägverket har hand om. En skylt som sitter mer än 50 meter från vägen råder markägaren själv över. Men den är ändå olaglig.
- För att få sätta upp en skylt ska man egentligen ansöka på länsstyrelsen om tillstånd, säger Annika Hedman, som är handläggare på länsstyrelsen.
- Då ska man komma in med en karta och skiss över hur skylten ska se ut. Sedan tar vi ställning till det i samråd med Vägverket och ibland även polisen.
Men länsstyrelsen får ändå in få ansökningar om skyltuppsättning. Detta trots att nya skyltar sätts upp hela tiden.
- Under de tre åren som jag har jobbat här har vi nog bara haft max tio ansökningar.
Egentligen ska länsstyrelsen också agera när de får in en anmälan på att någon satt upp en skylt utan tillstånd.
- Tyvärr har vi inte riktigt resurser till att göra det, men det vi gör i första hand är i så fall att skriva ett brev och be dem att ta ner skylten, säger Annika Hedman.
Enligt vägverket kan en vägran att ta ner skylten leda till böter och vid fortsatt vägran kan kronofogden kopplas in.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!