Region Östergötland gör regelbundet mätningar om hur snabbt man som vårdtagare kan komma i kontakt med vårdcentraler och hur lång tid det kan ta att få vård. Man undersöker bland annat hur stor andel av inkommande telefonsamtal till de olika vårdcentralerna som besvaras samma dag.
De här uppgifterna finns tillgängliga på webbplatsen vantetider.se och där framgår att läget i regionen vad gäller tillgängligheten har försämrats under senare år. Svårast att komma fram till primärvården via telefon är det i västra samt östra länsdelen och den sämsta tillgängligheten har fyra vårdcentraler i Norrköping.
– I Norrköping har flera vårdcentraler haft stor brist på distriktsläkare, säger Lena Lundgren hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland till Radio Östergötland.
Region Östergötland har som mål att alla som ringer en vårdcentral ska komma i kontakt med en sjukvårdskunnig person samma dag. Dessutom har man som mål att alla patienter med nya medicinska problem ska erbjudas besök på vårdcentral inom sju dagar. Enligt Lena Lundgren var resultaten för fyra av Norrköpings vårdcentraler för 2015 så dåliga att de fick betala vite till regionen.
– Det är vårdcentralerna Cityhälsan centrum, Skarptorp, Skärblacka och Vilbergen.
Sämst tillgänglighet för 2015 visade Cityhälsan centrum med en måluppfyllelse på 71 procent (i riket var genomsnittet 89) och därför har Cityhälsan tvingats betala 1,5 miljoner kronor i vite till regionen.
Men de här siffrorna har förbättrats under 2016.
– I februari hade vi en måluppfyllelse på 98 procent och i mars 93 procent, säger Erik Johnsson, vårdcentralschef på Cityhälsan sedan januari 2015.
Han förstår frustrationen hos patienter och anhöriga vad gäller bristande tillgänglighet och kontinuitet men tycker också att det funnits en förståelse från de flesta patienterna i den pressade situation som faktiskt är vardag för många vårdcentraler.
– Det är underbemanning som varit det stora problemet, berättar Erik Johnsson för Folkbladet och menar att man nu har en bättre situation.
– Under 2015 har vi anställt tio sjuksköterskor och är fullbemannade på den sidan. Vi har varit beroende av hyrläkare och nu handlar det om att lösa grundproblemet och skapa en arbetsmiljö där läkare vill och orkar stanna inför hyrläkarstoppet 2017. Kontinuitet är avgörande för god och effektiv vård och för att åstadkomma det behövs en stimulerande och långsiktigt hållbar arbetsmiljö för samtliga yrkeskategorier, avslutar Erik Johnsson.