Det är inte helt friktionsfritt mellan fackförbundet ST och arbetsgivaren Migrationsverket för närvarande. I förra veckan begärde ST en central tvisteförhandling efter vad man anser vara ett brott av arbetsgivaren mot det lokala arbetstidavtalet. Det handlar om indragen flextid för 23 personer och ST begär också ett inte preciserat skadestånd för kollektivavtalsbrott.
På torsdagen beslutade så avdelningsstyrelsen för ST inom Migrationsverket att säga upp det samverkansavtal som varit i kraft under många år. Man framför i sammanhanget en hel del kritik mot arbetsgivaren, bland annat menar man att det finns exempel på att lokal samverkan inte respekteras eller rivs upp av arbetsgivaren på central nivå.
Andra exempel på problem man anser finns är Migrationsverkets rekryteringsprocess, hantering av utvecklingssamtal och det förberedande arbetet inför lönerevision.
– Vi kan konstatera att vi i Fackförbundet ST står allt för långt ifrån arbetsgivaren när det gäller att säkerställa medlemmarnas delaktighet och inflytande i vardagen på arbetsplatsen, kommenterar Sanna Norblad, ordförande för ST inom Migrationsverket.
– Vår bild är att arbetsgivaren ofta presenterar färdiga förslag eller är ointresserade av att lyssna på de anställdas synpunkter. Då blir det samverkan på låtsas och det vill vi inte ställa upp på.
Det är tre månaders uppsägningstid på samverkansavtalet och detta innebär att det istället blir MBL-förhandlingar.
– Genom att övergå till MBL-förhandlingar tar vi i ST ansvar för att spelreglerna mellan facket och arbetsgivaren tydliggörs samtidigt som det kommer att ge bättre förutsättningar att ta del av arbetsgivarens planer för styrning av verksamheten, avslutar Sanna Norblad.