Oanmäld kontroll ger effekt
Miljö- och hälsoskyddsinspektören Axel Bark gör mellan fem och sju oanmälda livsmedelskontroller i veckan. - Det blir så uppförstorat om man gör det anmält, då städar ägaren undan och besöket får mindre effekt, säger han.
Som Folkbladet tidigare berättat läggs resultaten från de livsmedelskontroller som genomförs ut på kommunens hemsida, där man även kan anmäla fall av matförgiftning. Alla anmälda fall följs upp med kontroller och tanken med att kontrollrapporterna hamnar på nätet är dessutom att de som anmält fall ska kunna få en återkoppling.- De innebär att man kan se vad vi gör, det blir som en respons och man kan se att man inte gör en anmälan i onödan.Om en restaurang eller butik blivit underkänd kan man dessutom se när de vidtagit åtgärder och är anmärkningsfria igen.- Det är bra även för verksamheterna. Det handlar om att pusha på de som är duktiga och för dem som blir underkända är det viktigt hur de jobbar med att förbättra sig.Matförgiftning hemma
Alla fall av matförgiftning beror dock inte på snuskiga restaurangkök.- Hälften av alla matförgiftningar sker på grund av slarv med maten i hemmet, konstaterar Axel Bark och fortsätter med att förklara att kontrollerna i grund och botten är till för företagen själva och att de ska hålla efter sina verksamheter.- Syftet är att många ska tänka efter.Så konstaterar han:- De restauranger som är skitiga och där det ligger gamla livsmedel går oftast inte heller särskilt bra, det där brukar hänga ihop.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!