Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Oanmäld kontroll ger effekt

Miljö- och hälsoskyddsinspektören Axel Bark gör mellan fem och sju oanmälda livsmedelskontroller i veckan. - Det blir så uppförstorat om man gör det anmält, då städar ägaren undan och besöket får mindre effekt, säger han.

NORRKÖPING2010-07-21 03:00
Om en restaurang, ett gatukök eller en livsmedelsbutik blir underkänd vid kontroll krävs att de lämnar in en åtgärdsplan och samtidigt att bristerna rättas till.- De flesta brukar göra ordentliga planer, men får vi inte in någon plan alls fortsätter vi att göra oanmälda besök och nöter på tills det är åtgärdat, berättar Bark.Han gör mellan fem och sju oanmälda kontroller i veckan och ungefär hälften av dem leder till uppföljningar och återbesök.- Oftast är det väldigt bra vid återbesöket, företagen tar sitt ansvar. Men ser vi att de inte gjort något åt saken blir det underkänt direkt.Målet är att alla ska få ett kontrollbesök åtminstone en gång om året. Axel Bark har hand om området i norr, från Norra Promenaden och bort emot Kolmården. Det rör sig om ungefär 200 verksamheter.Olika brister bedöms olika vid en kontroll. De som är mindre allvarliga behandlas med en anmärkning och innebär inget återbesök, men för många anmärkningar inom flera olika områden kan ändå innebära att det blir underkänt.- Vi tar stickprov och de brukar säga ganska mycket om hur det fungerar.En underkänd restaurang får chansen att åtgärda bristerna på egen hand, är något otjänligt och räknas som en hälsorisk däremot, då stängs stället.- Vi stängde ett tiotal ställen ifjol.Kommunens hemsida
Som Folkbladet tidigare berättat läggs resultaten från de livsmedelskontroller som genomförs ut på kommunens hemsida, där man även kan anmäla fall av matförgiftning. Alla anmälda fall följs upp med kontroller och tanken med att kontrollrapporterna hamnar på nätet är dessutom att de som anmält fall ska kunna få en återkoppling.- De innebär att man kan se vad vi gör, det blir som en respons och man kan se att man inte gör en anmälan i onödan.Om en restaurang eller butik blivit underkänd kan man dessutom se när de vidtagit åtgärder och är anmärkningsfria igen.- Det är bra även för verksamheterna. Det handlar om att pusha på de som är duktiga och för dem som blir underkända är det viktigt hur de jobbar med att förbättra sig.Matförgiftning hemma
Alla fall av matförgiftning beror dock inte på snuskiga restaurangkök.- Hälften av alla matförgiftningar sker på grund av slarv med maten i hemmet, konstaterar Axel Bark och fortsätter med att förklara att kontrollerna i grund och botten är till för företagen själva och att de ska hålla efter sina verksamheter.- Syftet är att många ska tänka efter.Så konstaterar han:- De restauranger som är skitiga och där det ligger gamla livsmedel går oftast inte heller särskilt bra, det där brukar hänga ihop.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om