Nytt fall av olaglig tvångsvård
Nu kommer ytterligare en Lex Maria-anmälan som rör olaglig tvångsvård på Vuxenpsykiatriska kliniken vid Vrinnevisjukhuset. I slutet av förra året ändrades rutinerna efter två liknande fall.
I slutet av januari övergick frivillig psykiatrisk vård till tvångsvård. Detta anmäldes till länsrätten, men ansökan om fortsatt tvångsvård som skulle kommit inom fyra dagar uteblev. Efter sex dagar upptäcktes felet.
- Det innebär att den här patienten tvångsvårdats olagligt i två dagar. Patienten har egentligen inte lidit någon skada, men det här är en formalitet som vi och Socialstyrelsen ser allvarligt på, säger Christer Liedgren, chefläkare på Vrinnevisjukhuset.
Vid länsrätten finns det en expert som som vid varje anmälan tar ställning till om tvångsvård är berättigad. Drygt en gång i veckan brukar kliniken i Norrköping få besök av en expert som granskar ett ärende.
Tre anmälningar
Nu utreder socialstyrelsen tre Lex Maria-anmälningar som rör just tvångsvården och den formella behandlingen av de här ärendena på Vrinnevisjukhuset. Men det är inte första gången som Vuxenpsykiatriska kliniken på Vrinnevisjukhuset har problem med det här. Senast 2003 gjorde socialstyrelsen i Jönköping en verksamhetstillsyn efter upprepade Lex Maria-anmälningar.
Vid granskningen konstaterade socialstyrelsen att det vid flera tillfällen saknades tydlig dokumentation av de tidsfrister som gäller enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård. Rutinerna har efter det och de senaste två händelserna i slutet av förra året skärpts.
- Tydligen finns det fortfarande problem med anmälningarna till länsrätten eftersom det fortfarande sker sådan här fel. De har ett it-stöd som ska ge påminnelse, men det kräver att fakta matas in från början. Där ligger nog det felet, tror Christer Liedgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!