Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nytt bränsle i vårddebatten

Igår presenterade brandförsvaret en riskanalys över Norrköpings kommun som visar att risken för stora olyckor är hög i Norrköping. Högre än i Linköping. Nu vädjar företag, sjukvårdspersonal och kommunpolitiker till Norrköpingsbor att ge sin röst för sjukvården.

Norrköping drabbbas oftare av större bränder än Linköping. Bilden tog vid branden i hamnen förra året.
ARKIVFOTO: JANNE FORSBY

Norrköping drabbbas oftare av större bränder än Linköping. Bilden tog vid branden i hamnen förra året. ARKIVFOTO: JANNE FORSBY

Foto:

NORRKÖPING2004-06-11 06:00
Igår samlades sjukvårdspersonal, kommunpolitiker och representanter från Norrköpingsföretag för att diskutera situationen i Norrköping. Ny var brandförsvarets riskanalys som Ulf Lago presenterade. Den visade tydligt fakta som flera gånger påpekats men som inte fått något gensvar från landstinget, och det betonade Ola Hjärtström på Norrköpings hamn och stuveri AB.
- Landstinget har inte tagit allvarligt på de här frågorna och det är ansvarslöst, menar han.

Hög risk i Norrköping
Riskanalysen visar att Norrköping vad gäller trafikolyckor och bränder i byggnader är mer utsatt än Linköping.
- När man går närmare in och tittar är det brand i bostäder som gör att Norrköping toppar den statistiken, förklarar Ulf Lago.
Norrköping toppar också listan över företag med hög- och lågriskföretag trots jämförelse även med de större städerna Stockholm, Malmö och Göteborg. Totalt har Norrköping 18 farliga företag jämfört med Göteborgs 17, Malmös 12 och Stockholms 8. Linköping har tre stycken.
Sammanfattningsvis tyder analysen på att risken för stora olyckor i Norrköping är hög. Men det var inget som förvånade.
- Vi har mycket mer svårt skadade patienter i Norrköping än i Linköping och därför var det med viss förvåning vi blev fråntagna en fullvärdig akutsjukvård, säger Hans Krook, kirurg på Vrinnevisjukhuset.

Kompetens försvinner
På mötet berättade Helen Andersson Molina, ortopedläkare och ordförande för föreningen Rädda Vrinnevi, hur sjukvården fungerar på Vrinnevisjukhuset idag, efter omstruktureringarna. Upplysningar som upprörde många av representanterna från företag i Norrköping.
- Man blir ju mörkrädd, säger Kenneth Ljungberg, ordförande för företagarna i Norrköping
Men alla är de övertygade om att det allvarligaste med omstruktureringarna är att kompetensen försvinner från Vrinnevisjukhuset. Att omstruktureringen inte är genomförd på grund av ekonomiska skäl utan främst för att få till en centralisering.
- En känsla jag har är att det gradvis blir sämre och sämre och till slut kan man inte sköta något på ett fullvärdigt sätt. Vad är målet, frågar sig Kenneth Ljungberg.
I samband med mötet inkom även en skrivelse från Premie ekonomisk förening och dess 14 medlemsindustrier i Norrköping.
- Vi känner stor oro för den pågående nedrustningen av akutsjukvården i Norrköping. Oron gäller, dels avstånd och tid till akut sjukvårdshjälp, dels hur detta framöver får negativ påverkan på rekryterings- och expansionsmöjligheter för industrin i Norrköping, skriver Anders Fried, vd för Rostimpac och ordförande för Premie.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om