Lagändringen började gälla den 1 november. Den innebär att friskolorna kan erbjuda ett begränsat antal nyanlända elever som inte har tillräckligt med kötid plats på skolan.
Bakgrunden är flyktingkrisen, med det extraordinära läge den inneburit. I Norrköping som på många andra håll är det de kommunala skolorna som i huvudsak tagit emot de nyanlända eleverna.
Friskolor som inte haft ett kösystem har sedan tidigare kunnat ta emot nyanlända. Den kristna Johannesskolan var den första friskolan i Norrköping som organiserat tog emot nyanlända elever. Nu kan även friskolor med kösystem göra det, via en särskild kvot.
Folkbladet har ringt runt till några friskolor för att höra hur de tänker göra.
– Kunskapsskolan i stort har varit väldigt tydliga med att vi självklart vill vara med och bidra till att ta emot nyanlända, säger Markus Brunfelt, rektor vid Kunskapsskolan i Norrköping.
– Det handlar om att hjälpa till: en solidaritetshandling. För oss har det varit självklart.
Kunskapsskolan, med sitt kösystem, har väntat in lagändringen, som gör det möjligt med en kvot.
– Det påverkar inte befintlig kö, utan vi gör ett intag vid sidan om ordinarie kö, säger Markus Brunfelt.
– Vi vill göra saker och ting bra, så vi startar upp med en liten grupp på tolv elever, i januari.
Han tror att Kunskapsskolans individanpassade arbetssätt, där varje elev får en personligt utformad utbildning, ger goda möjligheter att lyckas med mottagandet. Som det ser ut nu kommer gruppen på tolv elever att bestå av elever i årskurs 7 och 8.
Enligt Brunfelt förstärker skolan med personal, en utökning med en lärartjänst, och studiehandledare i modersmål.
Markus Brunfelt beskriver en bra dialog med utbildningskontoret i kommunen.
– Och jag har själv ansvarat för nyanlända tidigare, när jag var rektor på Matteusskolan.
Patrik Jönsson är rektor för Jönsbergska Idrottsskolan.
– Vi har ett regelverk hit idag som grundar sig på färdighetsprov, så vi har väl inte riktigt tagit ställning till den frågan, hur vi i så fall skulle hantera den här möjligheten, och i så fall vilka konsekvenser det skulle få för verksamheten, säger Patrik Jönsson.
– Vi efterfrågar lite mer information från kommunen för att kunna ta ställning till den här typen av frågor.
"Vi förbereder oss för att möjliggöra mottagande i samverkan med Norrköpings kommun. Vi tar i första hand emot elever vid terminsstart. Just har vi plats för cirka åtta elever i olika åldrar", svarar Mikael Wallström, grundskolechef vid Erlaskolan i ett mejl.